De kogel is door de kerk: er is een regeerakkoord. Er worden ministers aangesteld en zo krijgt Rutte III vorm. Alles is in kannen en kruiken. Of toch niet? Wat mij betreft, ontbreekt er nog een belangrijke ministerpost in de nieuw gevormde regering, namelijk die van minister van IT. Nederland heeft de juiste papieren om zichzelf wereldwijd te positioneren als datahub, hoofdstad voor datamanagement en -analyse. Het is zo zonde dat dat niet optimaal gebeurt. Want ons land drijft nu vooral op kennis en distributie, maar we zouden de economie flink kunnen stimuleren met IT en een grotere rol in de wereldwijde data-economie. Onlangs las ik al de reactie van Stichting Digitale Infrastructuur Nederland (DINL) op het regeerakkoord en ik kan me daarin helemaal vinden. Daarom vind ik dat het hoog tijd is voor het aanstellen van een minister van IT om de positie van Nederland in de wereldwijde digitale economie te verzekeren.
Op dit moment is er in de politiek veel aandacht voor de verdere ontwikkeling van Rotterdam als mainport en ook in Schiphol ziet de overheid een waardevolle stimulans voor de economie. Terecht, maar wat ze in Den Haag over het hoofd zien, is dat Nederland ook een mainport ICT zou kunnen zijn. We beschikken hier over veel kennis op dat gebied en er zijn uitstekende voorzieningen voorhanden. Een nagenoeg landelijke dekking van het glasvezelnetwerk, bijvoorbeeld – bij ons heel normaal, in andere landen een zeldzaamheid. De Amsterdam Internet Exchange is zeer aantrekkelijk voor buitenlandse bedrijven om zich in ons land te vestigen. Nederland kan perfect fungeren als datahub. Onder meer Google koos onlangs al voor Nederland als locatie voor een groot datacenter. Waarom zouden we niet nog veel meer internationale organisaties aan ons willen binden?
Op dit moment wordt IT-innovatie nog vooral gedreven door het bedrijfsleven. Iedereen kent de voorbeelden van Airbnb en Uber die bestaan dankzij IT. De overheid moet hier naar mijn mening een adviesrol innemen en bedrijven educatie bieden: hoe kunnen zij technologie inzetten om verdere economische groei te realiseren? De overheidsplannen voor duurzaamheid zijn ambitieus: vanaf 2020 moeten alle gebouwen bijna energieneutraal zijn. IT kan helpen duurzamer te ondernemen. Dat datacenters energieneutraal worden is een toekomstdroom. Maar als de overheid en het bedrijfsleven hun krachten bundelen, dan kan dat werkelijkheid worden. Samen moeten we daaraan werken.
Een minister van IT zou zich ook moeten bekommeren om het onderwijs. Nu nog werken scholen om budgettaire redenen meestal met verouderde apparatuur, waardoor kinderen dingen leren die niet langer relevant zijn. En juist in de IT – een wereld die snel verandert – is dat kansloos: je loopt dan altijd achter de feiten aan. Het is zaak kinderen voor te bereiden op de toekomst en ze al op school te laten wennen aan het werken in de cloud, bijvoorbeeld. IT is nu vaak een bijzaak, terwijl dat een hoofdzaak moet worden.
Er komen in de nieuwe regering nogal wat nieuwe ministerposten bij. Vreemd dat er dan geen ruimte is voor een minister van IT. Onderbrengen bij een ander ministerie levert mijns inziens niet de aandacht voor IT op die het verdient. Wat voor iemand dat dan moet zijn? Een sterke persoonlijkheid die het bedrijfsleven kent en een duidelijke visie op de toekomst van Nederland heeft als IT-land. Zodat we straks niet alleen bekendstaan om de tulpenbollen, maar vooral ook als technologisch centrum.
Deze blogpost is geschreven door Ronald Ooms, VP North East EMEA bij Veeam Software.