Met 638 miljoen ransomware aanvallen in 2016 – 167 keer zo veel aanvallen dan in 2015 – heeft ransomware (de nieuwe vorm van malware) snel laten zien hoe gevaarlijk het is en waar het toe in staat is. Met bekende organisaties en individuele gebruikers als slachtoffer van verschillende cyberaanvallen, is er een zekere verwarring ontstaan tussen de twee kwaadaardige termen ‘malware’ en ‘ransomware’.
Malware is een veel gebruikte term voor ‘Malicious Software’ (kwaadaardige software). Het is voornamelijk ontworpen om toegang te verkrijgen tot de computer van een eigenaar door hen in de val te lokken en bepaalde software te laten installeren. De software kan bijhouden wat een gebruiker op zijn computer doet en kan schade aanbrengen zonder dat de eigenaar dit doorheeft. Malware komt het meeste voor in vorm van ‘key loggers’, virussen, ‘worms’ of ‘spyware’. Malware kan gebruikt worden om gevoelige informatie te stelen of spam via e-mail te verspreiden. Echter, deze bedrieglijke software wordt tegenwoordig over het algemeen gebruikt om omzet te genereren doormiddel van geconsolideerde advertenties.
Recentelijk heeft een malware ‘Fireball’, welke verspreid is door de Chinese digitale marketeer ‘Rafotech’, meer dan 250 miljoen webbrowsers wereldwijd omgezet in advertentie-inkomsten genererende machines. Bijna 20% van de bedrijfsnetwerken zijn door deze malware getroffen. Later werd onthuld dat de gigantische verspreiding van ‘Fireball’ ontstaan is door bundeling. De malware installeerde zich namelijk zonder toestemming van de gebruiker bij het installeren van programma’s zoals ‘Deal Wifi’, ‘Mustang Browser’, ‘Soso Desktop’ en ‘FVP Imageviewer’.
Slechts een week eerder waren 36,5 miljoen Androidapparaten getroffen door de malware ‘Judy’. Met dezelfde propaganda van het genereren van neppe klikken op advertenties om om op een misleidende manier omzet te genereren, werd deze malware gevonden in 41 apps die allemaal waren ontwikkeld door het Koreaanse bedrijf ‘Kiniwini’. De meeste schadelijke apps waren aanwezig in de officiële Google Play Store, wat serieuze vragen opriep met betrekking tot de veiligheid van Android.
Daarnaast is er ook recentelijk een malware met de naam ‘Crash Override’ in het wild gedetecteerd, welke zorgde voor stroomuitval in de Oekraïense hoofdstad ‘Kiev’. Het is de eerste malware ooit die een elektriciteitsnet heeft aangevallen, wat ons op de hoogte stelt van de desastreuse gevolgen die mogelijk volgen.
Ransomware is typisch een vorm van malware die je computer vergrendelt en voorkomt dat je er toegang tot hebt totdat je losgeld hebt betaald. Meestal moet dit geld in vorm van Bitcoins worden betaald. Tegenwoordig worden, in plaats van het toetsenbord of de computer van een gebruiker, individuele bestanden versleuteld doormiddel van een privésleutel die alleen bekend is bij de auteurs van de ransomware. Er is echter geen garantie dat bij betaling de computer weer wordt vrijgegeven.
In mei 2017 vond een cyberaanval door ‘Wannacry Ransomware’ op grote schaal plaats en werden meer dan 300.000 computers in 150 landen getroffen. Alleen computers die Windows als besturingssysteem hadden, werden getroffen.
Nog een ransomware genaamd ‘Petya’ heeft deze week het functioneren verstoord van een aantal bedrijven in Europa, het Midden-Oosten en de Verenigde Staten. Echter, het grote verschil tussen Petya en Wannacry is dat Petya enkel over een lokaal netwerk kan verspreiden. Als je niet deel uitmaakt van hetzelfde netwerk, is de kans dat je getroffen wordt zeer onwaarschijnlijk. Wannacry daarentegen kan exponentieel en voor onbepaalde tijd over het hele internet verspreiden als de ‘Kill Switch’ (dodemansknop) helemaal niet zou bestaan.
Recentelijk werd ontdekt dat Petya geen ransomware is, maar kwaadaardige ‘Wiper Malware’. Onderzoekers ontdekten dat Petya slechts ontworpen was om zich als ransomware voor te doen. De structuur bevatte helemaal geen schema om informatie te verzamelen. Na het herstarten van de computer van het slachtoffer, versleutelt Petya de ‘Master File Table’ (MTF) van de harde schijf en zorgt het er zo voor dat de ‘Master Boot Record’ (MBR) niet meer werkt. De versleutelde codering was in hun eigen kwaadaardige code geplaatst, waardoor men de computer niet meer kon opstarten en er vervolgens een scherm naar voren kwam met een bericht over losgeld. Echter, de nieuwe variant van Petya bevat helemaal geen kopie van een vervangen MBR. Dus, zelfs als het slachtoffer de code voor ontgrendeling krijgt, kan hij zijn computer alsnog niet opstarten.
Het grootste gedeelte van de verspreiding van malware gebeurt door middel van e-mails met links die beweren dat ze informatie hebben die computergebruikers mogelijk interessant vinden. Als een gebruiker op die link klikt, worden ze doorgestuurd naar een neppe website die precies lijkt op de originele website. Om vervolgens toegang tot de vereiste informatie of het programma te krijgen, wordt gebruikers verzocht om software te downloaden. Als een gebruiker deze software download, raakt de computer besmet. Websites en pop-ups die beweren gratis dingen zoals gratis muziek of films aan te bieden, vallen ook onder omvangrijke bronnen van cyberaanvallen. Deze beveiligingsbreuken stellen oplichters in de gelegenheid je computergebruik bij te houden en persoonlijke informatie te stelen. Deze informatie kan gebruikt worden voor een aantal nagemaakte activiteiten en de gevolgen kunnen schadelijk zijn.
Ondanks dat het periodiek maken van back-ups van je gegevens de meest effectieve en belangrijke stap is om je apparaat te beschermen tegen malware en ransomware, kan het gebruik van een VPN de veiligheid van je systeem ook een boost geven.
Een VPN stelt je in staat anoniem toegang te hebben tot het internet. Dit maakt het moeilijker voor aanvallers om je computer te vinden.
Veel uitstekende VPNs geven gebruikers een veiligheidswaarschuwing wanneer zij verdachte URLs proberen te bezoeken.
Daarnaast worden alle gegevens die online worden gedeeld met een VPN versleuteld. Daardoor blijft het dus buiten bereik van auteurs van malware.
Zoek je een VPN om je computer tegen cyberbedreigingen te beschermen? Check dan hier een overzicht van best aanbevolen VPN’s.
[Afbeelding ©
Tomasz Zajda
– Adobe Stock]