Saturnus is (van de zon af gerekend) de zesde planeet in ons zonnestelsel en op Jupiter na, de grootste. Het is een zogenaamde gasreus, een planeet die voornamelijk uit gassen bestaat.
Op 15 oktober 1997 werd er een ruimtesonde gelanceerd, genaamd Cassini, met een missie: een studie maken van Saturnus en zijn manen. Een missie die een samenwerkingsverband is tussen NASA, ESA en ASI.
Cassini bestaat uit een hoofdsonde Orbiter en een kleine hulpsonde Huygens. En het is tevens een van de grootste, zwaarste en meest complexe interplanetaire sondes die tot nu toe gebouwd is.
Maar de sonde, die al vele jaren om Saturnus cirkelt, gaat een nieuw hoofdstuk in: “NASA’s Cassini spacecraft is set to make its first dive through the narrow gap between Saturn and its rings.”
Cassini is vandaag het smalle gat tussen de ringen van Saturnus ingedoken. Het contact is daarbij verbroken, en dat zal vanavond weer hersteld worden. Ondertussen zijn alle aanwezige wetenschappelijke instrumenten wel volop data aan het verzamelen. Dat zal ondermeer een aantal spectaculaire foto’s op gaan leveren van Saturnus en ook de ringen rondom de gasreus. Daarnaast verwacht men bij NASA ook veel meer over de planeet zelf te weten te komen. Een overzicht daarvan is ondermeer te zien op deze milestones pagina over Saturnus.
[Fotocredits © NASA]