De Arbeidsmarkt trekt verder aan. Nog nooit waren er zo veel banen in Nederland. In het derde kwartaal van 2017 nam het aantal banen volgens het CBS met 51 duizend verder aan. Er liggen nog volop kansen en uitdagingen. Het totale onbenut arbeidspotentieel kwam namelijk in het derde kwartaal uit op een kleine 1,3 miljoen mensen.
In totaal zijn er nu 10,2 miljoen banen. Hierbij zijn alle banen meegeteld, van werknemers en zelfstandigen, voltijd en deeltijd. Het aantal werkenden is sinds het derde kwartaal van 2016 met 177 duizend toegenomen. Er waren vooral meer werknemers met uitzicht op een vaste baan (+77 duizend). Maar ook het aantal werknemers met een vast dienstverband nam toe, en wel met 57 duizend. Dat is de grootste stijging sinds begin 2009. De uitzendbranche is goed voor de helft van deze nieuwe banen. Het aantal banen in de sectoren handel, vervoer en horeca groeide ook sterk.
Ook het aantal openstaande vacatures neemt toe. Eind september stonden er 213 duizend vacatures open. Ter vergelijking: eind juni 2013 waren dat er 91 duizend.
De werkloosheid daalde in het derde kwartaal naar 428 duizend personen (gecorrigeerd voor seizoensinvloeden), 25 duizend minder dan een kwartaal eerder. Daarmee was 4,7 procent van de beroepsbevolking werkloos. Het betekent dat tegenover elke vacature twee werklozen staan.