Zwarte neushoorns worden ernstig met uitsterven bedreigd, omdat stropers het op de hoorns van deze dieren gemunt hebben. Maar nu is er – in Nederland! – een speciale sensor bedacht en gemaakt die de dieren moet gaan beschermen. Deze sensoren – Smart Park-trackers – geven rangers in de parken in Afrika de mogelijkheid om de locatie van de neushoorns te traceren, en om hun activiteiten te volgen om ze zo tegen stropers te beschermen.
Deze sensoren zijn ontwikkeld door onder andere Tim van Dam van het Utrechtse bedrijf The Internet of Life en door ShadowView, een stichting die wilde dieren wil beschermen aan de hand van technologie en innovatie.
In Tanzania lopen er nu dus zwarte neushoorns rond, die sensoren in de hoorns dragen. Rangers zien aan de hand van de sensoren de exacte locatie van de dieren in het reservaat. Het plaatsen van Smart Park-trackers maakt deel uit van een groter project dat in meerdere nationale parken in Afrika is opgezet. Aan dit project zijn bijvoorbeeld ook de technologiebedrijven Semtech en Kerlink verbonden.
Eerder werden wilde dieren voorzien van bijvoorbeeld GPS trackers, maar wat deze oplossing beter maakt is dat de Smart Park-trackers meerdere keren per dagen updates kunnen ontvangen, gedetailleerder zijn en voortdurend geüpdatet worden.
De beide Nederlandse organisaties hebben steun gekregen van het Wereld Natuur fonds om het project in Tanzania verder uit te breiden. Het primaire doel is het netwerk versterken, zodat alle zwarte neushoorns in het gebied met de Smart Park-oplossing kunnen worden beschermd.
Zoals Van Dam al aangeeft zijn er dus nog maar vijfduizend zwarte neushoorns in het wild over, en ik vind het persoonlijk bijzonder dat een Nederlandse uitvinding een steentje bij kan dragen aan het voorkomen dat deze dieren zullen uitsterven. In deze video zie je hoe het ongeveer werkt, en ook dat dit soort toepassingen ook nog voor andere doeleinden gebruikt kunnen worden, zoals het sluiten van hekken en het volgen van voertuigen en toeristen.
Foto header: WRVisuals – Adobe Stock.