02.08.2017
Nieuws

“Telefoon in de auto moet zelfde straf krijgen als rijden met alcohol”

By: Marloes de Hooge

BlogNieuws

Volgens Veilig Verkeer Nederland moet het gebruikt van telefoons in de auto veel zwaarder bestraft worden dan nu het geval is. Dat schrijft VVN in een brief aan demissionair minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie. Aanleiding is een stijging van het aantal doden en gewonden in het verkeer; die direct gekoppeld wordt aan het gebruik van telefoons in de auto. VVN vroeg minister Blok al eerder om haast te maken met wetgeving die roekeloos rijden zwaarder bestraft. Onder roekeloos gedag worden volgens VVN de volgende acties geschaard: rijden onder invloed, rijden met een absurd hoge snelheid en het gebruik van smartphones tijdens verkeersdeelname. Ter vergelijking: rijden met alcohol op kost je nu 300 euro of meer.

De vraag is alleen of hoge boetes ook echt de oplossing zijn, want er zijn meer dingen in het verkeer die niet mogen, maar die echt wel gedaan worden; door rood rijden bijvoorbeeld. Een hoge boete voor het gebruiken van je telefoon werkt pas echt als de kans dat je gepakt wordt heel hoog is.

Apps voor in de auto

Veel beter nog zijn technologische ontwikkelingen die het onmogelijk maken om je telefoon te gebruiken, en die zijn er al wel een paar. Samsung gaat de In Traffic Reply-app standaard installeren op nieuwe telefoons. Inkomende oproepen en berichten worden uitgesteld tot je weer stil staat en degene die met jou contact probeert te leggen krijgt automatisch een melding. Er zijn ook apps zoals die van Interpolis die je aanmoedigen om je telefoon niet te gebruiken, waarmee je punten kunt sparen, maar die blokkeren nog geen oproepen en berichten. Apple is in ieder geval ook bezig met een stukje software in iOS 11 dat bellen en sms’en tijdens het rijden moet blokkeren.

En ook voor op de fiets

Maar automobilisten met telefoons vormen niet het enige gevaar op de weg, ook fietsers doen mee. Samen met KPN is Veilig Verkeer Nederland ook al bezig met Safe Lock: een fietsslot dat automatisch data- en telefoonverkeer blokkeert zodra je je fiets van het slot haalt. Eind van het jaar moet Safe Lock te koop zijn.

Het is dus een kwestie van tijd voordat telefoons volledig verbannen worden uit het verkeer. Er komt ooit een generatie die zich niet meer kan voorstellen dat wij nog konden bellen in de auto, want voor hen is dat dan net zo normaal als dat je nergens mag roken.

Foto header: thodonal – Fotolia.

Share this post