Bellen in het verkeer is verboden en gevaarlijk, vooral als je dit met je telefoon in je handen doet. Gelukkig zijn er carkits en andere opties om dit op een veiligere manier te doen. Het wordt allemaal even anders als we gaan zitten appen (aka WhatsApp) of via welke app dan ook berichtjes aan het lezen en versturen zijn. Het aantal mensen wat hiermee onderweg bezig is, is schrikbarend en wie dit niet gelooft steekt of zijn kop in het zand of heeft nog nooit om zich heen gekeken. Tel daar nog maar niet bij op, de idioten die televisie zitten te kijken want dat blijkt met de steeds grotere databundels een nieuwe trend te zijn.
Het wordt heel hard tijd dat hier oplossingen voor worden gevonden omdat wij allen weigeren de gevaren hiervan in te zien. De verleiding is te groot, de weerstand om het niet te doen te laag en de discipline om je smartphone uit te zetten ontbreekt. We hebben een probleem en dat heet verkeersveiligheid. Samsung lijkt nu als een van de eerste met een zeer krachtige en prima werkende oplossing te komen, de In-Traffic Reply app.
De app moet (nu nog alleen) Android-gebruikers gaan helpen hun aandacht bij het verkeer te houden. De app werkt eigenlijk super eenvoudig. Na installatie op je smartphone is via de activiteitensensor (of met behulp van GPS) eenvoudig te bepalen of je op de fiets of in de auto zit. Op dat moment schakelt de app zich in en zal daarna automatisch reacties gaan versturen bij inkomende oproepen of berichten. Je kunt daarbij kiezen voor een standaardreactie ‘ik zit in het verkeer, dus ik kan op dit moment niet antwoorden’ of een grappige reactie met een kort animatiefilmpje.
De app biedt je de mogelijkheid om via de settings deze te koppelen aan WhatsApp, Facebook Messenger, bellen en berichten. Door dit te doen gaat de applicatie automatisch op inkomende berichten reageren als je deelneemt aan het verkeer. Deze worden overigens wel verstuurd vanuit je eigen sms- of databundel. Alle bellers en sms’ers ontvangen slechts eenmaal een bericht dat je aan het verkeer aan het deelnemen bent. Dat kan wat ons betreft na een weekje testen met de app nog wat verder worden ontwikkeld waarbij voor een beller en zender van een bericht (soms dezelfde persoon die niet opgeeft) twee afzonderlijke berichten worden verstuurd.
De volgende stap zou wat dat betreft ook kunnen zijn dat je een melding gaat krijgen als je zelf bel of app neigingen krijgt in de auto. Een pop-up met ‘weet je het zeker’ zou hier kunnen helpen. Samsung verdient in ieder geval respect om een dergelijke app te ontwikkelen. Hopelijk wordt de app snel vrijgegeven want de functionaliteit is wat ons betreft nu al meer dan voldoende voor onze verkeersveiligheid.
– Appen in het verkeer is populair (31%). Bijna een kwart van de automobilisten (23,6%) en ruim een derde van de fietsers (34,4%) belt weleens niet-handsfree onderweg, terwijl sociale media weleens worden bekeken door 13,6% van de automobilisten en 13,4% van de fietsers.
– Sociale druk is de hoofdreden om in het verkeer de smartphone te pakken. 39,2% van de automobilisten en fietsers voelt druk om te laten weten waar zij zijn of hoe laat zij ergens aankomen. 29,9% voelt zich verplicht oproepen en berichten direct te beantwoorden.
– Verreweg de meeste contactmomenten onderweg zijn privé. Twee op de drie Nederlanders die hun smartphone onderweg gebruiken doet dat om hun partner (66,8%) iets te laten weten, gevolgd door gezinsleden (42%) en vrienden en kennissen (39,5%). Eén op de zes geeft aan ongeveer evenveel privé als zakelijk te bellen of te appen in het verkeer.
– Mannen gebruiken hun telefoon over het algemeen vaker in het verkeer dan vrouwen. (Bron: onderzoek naar smartphonegebruik in het verkeer)
Samsung claimt met de lancering verantwoordelijkheid te willen dragen voor de verkeersveiligheid en verwerkt daarom de zin ‘Stuur vast, smartphone los’ in alle communicatie over smartphones. De actie wordt ondersteund door het ministerie van Infrastructuur & Milieu, Veilig Verkeer Nederland, ANWB, De Fietsersbond, Flitsmeister, RAI Vereniging, Team Alert, Nederland ICT en de Hogeschool van Utrecht.
De app werkt op dit moment alleen voor smartphones met een Android-besturingssysteem (vanaf Android 5 en hoger) en is beschikbaar in de Nederlandse en Belgische Google Play Store.