Het aantal datalekken blijft enorm toenemen, zo blijkt uit de IBM X-Force Threat Intelligence Index 2017 die deze week uitkwam. Meer dan vier miljard stukken data zijn buitgemaakt, wat meer is dan in de vorige twee jaar samen. Moeten we ons zorgen maken? Het lijkt mee te vallen, want er bleek ook een andere trend te zijn, namelijk het verkrijgen van zogenaamde ongestructureerde data.
Gestructureerde data zijn de lange lijsten met gebruikersnamen, wachtwoorden en emails waar iedereen heel bang voor is. Die worden nog steeds wel gelekt, maar het aanbod van dat soort data is veel groter dan de vraag en dus is die markt niet zo lucratief meer. Ongestructureerde data, oftewel specifieke documenten, kunnen in theorie veel meer opbrengen omdat ze vaak bij bedrijven worden ‘gevonden’.
De sectoren die het meest geplaagd worden door hackers blijken nog steeds dezelfde als in de laatste paar jaar: de zorg en de financiële sector. Logisch, want die zijn het makkelijkst onder druk te zetten.In 2015 was de zorg nog favoriet slachtoffer, maar de financiële sector was de Sjaak in 2016.
Informatie- en communicatie-services waren trouwens het vaakst lek: logisch, want die hebben bergen aan gebruikers die soms vrij makkelijk te vinden zijn voor het hackende tuig. De reden dat het cijfer zo enorm hoog is hebben we ook mede te danken aan Yahoo: die dachten in eerste instantie dat er 500 miljoen accounts gepakt waren, maar dat bleken er uiteindelijk 1,5 miljard te zijn. Oeps.
Het betekent dus ook dat we ons nog niet helemaal vogelvrij hoeven te voelen: de trend gaat van onze gegevens af en naar lucratievere markten toe. Kunnen we ons richten op de mensen die legaal in onze informatie handelen, misschien.