Waarom zou je een koptelefoon van 750 euro kopen als het geluid niet eens zo goed is? Als we Halo Neuroscience moeten geloven zouden we dat doen omdat de Halo Sport je kan helpen met trainen. Ze noemen het niet eens een koptelefoon, maar een ’training device’. Door het op je hoofd te zetten voordat je gaat trainen zorgt het ervoor dat je sneller dan normaal kracht, uithoudings- en reactievermogen kweekt als je traint.
Dat doet de Halo Sport door de motorische cortex van je brein te stimuleren met elektrische signalen zodat je brein optimaal functioneert en zelf beter signalen doorgeeft naar je spieren. Het lijkt complete lulkoek, maar impressies van gebruikers en wetenschappelijk onderzoek in het algemeen lijkt de makers gelijk te geven: in theorie werkt dit gewoon. De elektrische stimulatie brengt het brein in een staat van ‘hyperplasticiteit’ en in die staat leer je sneller, meer.
De nopjes die op de band van de koptelefoon zitten zijn het geheim van de Halo Sport: die raken als je hem goed op hebt je hoofd aan en geleiden zo de elektriciteit die je hoofd in gaat. Dat heet officieel neurostimulatie. Het is de bedoeling dat je eerst twintig minuten voor je echte training een Neuropriming-sessie doet via de koptelefoon en bijbehorende app, als een soort van warming-up. Nadat je dat gedaan hebt kun je dan een uur lang trainen met verbeterde resultaten.
Het is vooral bedoeld voor sporters en andere mensen die hun spieren veel gebruiken, maar hyperplasticiteit zou ook goed werken voor mensen die aan hun reactievermogen of oog/hand-coördinatie moeten werken zoals sporters, muzikanten of zelfs professionele gamers. Het blijft echter een stuk gereedschap: de Halo Sport gebruiken helpt voor geen meter als je niet ook zelf de moeite doet om goed te trainen. Er is echter wel degelijk verschil, zo blijkt.
In hoeverre het gebruik van de Halo Sport bijdraagt aan het placebo-effect is toch niet te zeggen voordat je het op duizenden mensen test, maar de impressies van reviewers die niet door Halo Neuroscience op de website worden gezet lijken ook te wijzen op de effectiviteit van dit apparaat.
Je moet het er wel voor over hebben, want de Halo Sport is verre van goedkoop, voor iets dat alleen een beetje extra geeft als je zelf ook al veel doet, maar voor de mensen die dat zetje denken te kunnen gebruiken is het wellicht het bekijken waard. En, ook wel eens leuk voor de verandering, dit is niet eens een Kickstarter. Je kunt ‘m nu bestellen, als je wilt. Go nuts.
[Afbeeldingen © Halo Neuroscience]