Het Bloomberg-stuk waarin naar buiten kwam dat er binnenkort een 4K-versie van de Apple tv uit gaat komen – alsof dat een verrassing is – schetst een veel interessanter verhaal dan de release van een nieuw kastje met hogere resolutie. Apple is een bedrijf dat graag markten omver werpt. Dat is gelukt met de muziekbranche, de iPod en iTunes, dat is gelukt met de mobiele telefoon en na het initiële succes van tablets met de iPad kon het niet meer misgaan. De volgende markt die moest en zou gaan sneuvelen was de tv-markt.
Zo gezegd door Steve Jobs, zo gedaan. Het resultaat? De Apple tv. Op geen enkele manier was het kastje de oplossing voor de irritante menu’s in de tv-kastjes van de wereld, of de ontbrekende schakel tussen de kabelmaatschappij en de kijker. Sterker nog: Apple tv was niks meer dan een veredeld doorgeefluik voor Apple’s eigen services. Een mediakastje. Niks minder, maar vooral niks meer.
In eerste instantie werd dat gewaardeerd, want zo veel concurrentie was er niet. Inmiddels zijn we echter tien jaar en drie generaties Apple tv verder en heeft zo’n beetje elke tv die verkocht wordt een eigen manier om media te streamen en een Netflix-app. Niet dat die het eeuwige leven hebben, maar toch. Apple heeft pas vorig jaar een nieuwe generatie Apple tv gemaakt, met een app store en zonder de vreselijke afstandsbediening van de eerdere modellen. Klanten moesten vanaf dat moment wel het dubbele gaan betalen voor dat privilege.
De komst van een 4K-versie heeft te maken met de snellere chip die nodig is om die beeldkwaliteit uit te HDMI-kabel te persen. Die is goedkoop genoeg geworden om de nieuwe Apple tv voor ongeveer dezelfde prijs te kunnen verkopen dan het bestaande model. Volgens Bloomberg hadden de technici bij Apple eigenlijk al verwacht dat het model van vorig jaar die functionaliteit zou krijgen, maar dat zou betekenen dat Apple met een kleinere winstmarge genoegen zou moeten nemen.
Als er iets is waar Apple een hekel aan heeft, dan is het wel minder marge.
Toen de plannen nog groots waren voor Apple tv was er ook sprake van een gaming controller die meegeleverd zou gaan worden. Op die manier zou Apple het hebben kunnen opnemen tegen de Microsofts en Sony’s van de wereld, door mensen een weliswaar beperktere maar wel goedkopere optie te geven om spellen te spelen. Ook die is gesneuveld op het altaar van de winst, zo stelt Bloomberg.
De onderhandelingen die in diezelfde periode hadden moeten leiden tot een systeem waarbij je via je Apple tv bepaalde tv-kanalen kon bekijken tegen een prijs per kanaal, in plaats van in een pakket, zijn ook al lang gestrand. Apple zei dat de kabelaars inflexibel waren, die op hun beurt weer roepen dat Apple arrogant waren in de onderhandelingen. Hoe dan ook, het ging allemaal niet door. Misschien waren ze gewoon net iets te vroeg, want er zijn inmiddels ook al andere aanbieders die precies dat model hanteren en ook gewoon een app hebben. Weliswaar in eerste instantie voor Google’s Chromecast, maar inmiddels ook voor de Apple tv.
Apple is de tv kwijt aan het raken, niet alleen omdat alle andere partijen zich inmiddels ook realiseren dat daar omzet te halen is, maar ook omdat het proces gedemocratiseerd is en de concurrentie ofwel in tv’s ingebouwd zit of serieus goedkoper is dan Apple’s product. Als je een derde partij wilt zijn, ben dan Netflix, de dienst die iedereen aanbiedt op hun platform omdat mensen dat willen zien. Het Apple tv platform is feitelijk achtergebleven hardware en op dit moment vlees noch vis. 4K-ondersteuning zal dat niet gaan veranderen.
Afgelopen maand werd, wellicht in een poging het schip te keren, Timothy D. Twerdhal weggekaapt bij Amazon. Hij werkte daar aan de Fire tv, Amazon’s kastje voor onder de televisie. Of het een kentering zal veroorzaken in de manier waarop Apple zich onder de tv gaat nestelen moeten we nog zien, maar in de korte termijn zal hij geen bergen kunnen verzetten. Bereid je dus maar voor op een 4K Apple tv die weinig meer doet dan de huidige variant, en dus even weinig reden zal bieden om er eentje te kopen. Als er geen magische wending plaatsvindt is het platform gedoemd om weg te kwijnen zoals zoveel semi-mislukte hobbyprojecten van Apple: langzaam en stilletjes.
[Afbeeldingen © Apple/Google]