27.01.2017
Online

Geen paniek: Europese data is (nog) niet vogelvrij verklaard door Trump

By: Patrick Smeets

BlogOnline

Onze data, althans de data die opgeslagen wordt bij Amerikaanse bedrijven zoals Apple, Google of Microsoft, zou vanaf volgende week niet meer zo veilig kunnen zijn voor ons Europeanen. De reden? Donald Trump. Die tekende deze week een executive order waarin een sectie is opgenomen over de privacy-rechten van niet-Amerikaanse staatsburgers in de Privacy Act:

Privacy Policy

Die privacy policy waar het bovenstaande bevel het over heeft is het stukje legale rompslomp dat ons als gebruikers beschermt tegen het onzorgvuldig omgaan met onze privé-gegevens. Er zijn een aantal basale rechten die we daarin hebben in Europa. Hieronder valt dat we een melding moeten krijgen als er data verzameld wordt en moeten kunnen kiezen om dat niet toe te laten. Ook geldt dat dat niet zomaar naar een andere partij mag die zich niet aan dezelfde regels houdt en dat er redelijkerwijze voorkomen moet worden dat de data verdwijnt of wordt buitgemaakt door een derde partij.

Ik weet het, je bent inmiddels al weer zo goed als afgehaakt, want het is allemaal regeltechnisch gedoe. Laten we het dan simpel houden: we hebben in Europa best goede privacywetten en een half jaar geleden werd er met de VS een afspraak gemaakt dat die wetten ook gelden voor Amerikaanse bedrijven die data van Europese burgers opslaan in Amerika. Die afspraak heet de Privacy Shield Agreement en die zorgt er voor dat er met onze data net zo zorgvuldig moet worden omgesprongen als dat in Europa wordt gedaan.

Privacy Act is geen Privacy Shield

Nu is die Privacy Act die genoemd wordt in Trump’s bevel niet het stukje wet waar het Europese Privacy Shield onder valt. De aanpassing daarvan zou dus geen probleem moeten opleveren, want er staat expliciet in Trump’s order dat het to the extent consistent with applicable law is, oftewel binnen de kaders van de wetten die er al zijn. So far, so good. De enige angel in het verhaal is dat de verankering van het Privacy Shield afhankelijk is van een andere wet die per 1 februari in zou gaan. De details doen er verder niet toe in dit geval, maar als die wetswijziging gewoon door gaat op 1 februari zouden we als Europeanen in elk geval de bescherming genieten die we afgesproken hebben met de VS.

De reden dat Trump deze aanpassing heeft gedaan is trouwens ook helemaal niet bedoeld om deze overeenkomst te ondermijnen: Trump wil gewoon zonder tegenstand achter iedereen aan kunnen gaan die geen Amerikaans burger is. Tenminste, dat hopen we dan maar allemaal. Als er geen gekke dingen gebeuren is het aanstaande woensdag geregeld. Maar in een week kan er in de Trump administratie veel gebeuren…

Share this post