Dat de Samsung Gear S3 er goed uitziet, daar waren we al over uit. De waarde van een smartwatch zit ‘m echter niet in het design, hoe belangrijk ook, maar in de functies. Een smartwatch moet je (werk)dag makkelijker en comfortabeler maken, anders kun je net zo goed een mooi uurwerk kopen en het slimme gedeelte achterwege laten. Wat de Gear S3 zo goed doet is het combineren van een makkelijke interface met veel mogelijkheden.
De samenwerking tussen de Gear S3 en je smartphone is alleen maar de moeite waard als het makkelijker is om via je smartwatch een notificatie te bekijken of een app te gebruiken, dan het zou zijn om je telefoon uit je zak te pakken en het daarmee te doen. De draairing is misschien wel het belangrijkste aspect van Samsung’s smartwatch die het simpel maakt om door de menu’s heen te gaan. In tegenstelling tot smartwatches waarbij je aan de digitale ‘kroon’ moet draaien om iets te doen is de draairing makkelijker bereikbaar, simpeler te gebruiken en in zijn algemeenheid handiger. Dat ene detail zorgt er meteen voor dat je smartwatch meer onderdeel van je dagelijkse routine wordt. Gelukkig is de batterij ten opzichte van de vorige Gear S2-serie flink vergroot, dus je kunt er de hele dag mee bezig zijn zonder angst voor lege batterijen.
Het fijne van het robuuste design van de Gear S3 is dat het voor alle gelegenheden geschikt is. Je kunt nadat je Gear S3 je wakker heeft gemaakt ’s morgens het nieuws al even checken via de Nu.nl- of Telegraaf-app tijdens het maken van het ontbijt. Check even je slaap in de S Health-app die dat vanzelf bijhoudt, kijk of er al iemand gereageerd heeft op je Instagram-post van gisteravond en dan is het zo al tijd om te gaan. Even sporten voor het werk: of je nu gaat zwemmen, lopen of fitnessen: de Gear S3 kan mee en houdt voor je bij hoe de inspanningen vorderen. Zeker voor de iets extremere sporters is dit horloge ideaal, want hij kijkt niet alleen naar hoe hard je vooruit gaat, er zit ook een ingebouwde GPS in zodat je route kan worden opgeslagen en de hoogte- en barometer geven je nog meer informatie. Dat het apparaat waterbestendig is en met Gorilla Glass ook tegen een stootje kan helpt alleen maar.
Ook eenmaal op je werk blijkt het toch wel handig te zijn om niet de hele tijd je smartphone naast je te hoeven hebben. De Gear S3 kan veel van je notificaties laten zien zodat je wel weet wat er speelt maar niet direct afgeleid wordt door de rest van je telefoon. Je kunt natuurlijk ook gewoon meteen reageren via de smartwatch zelf, maar de Gear S3 is vooral een heel fijn doorgeefluik. Het is toch een beetje een sociale faux-pas om je telefoon te bekijken tijdens een meeting, maar met notificaties op je smartwatch is dat niet nodig. Even een reminder aanmaken voor iets dat besproken wordt gaat ook gemakkelijk en daarna zit je weer helemaal in het gesprek.
De speaker in de Gear S3 biedt ook allerlei mogelijkheden: als je alleen werkt (of bent) kun je die gewoon gebruiken met de Spotify-app om muziek te luisteren zonder koptelefoons of andere hardware. Je kunt natuurlijk ook hands-free bellen, ideaal als je onderweg nog iets te melden hebt en geen carkit paraat hebt. Onderweg naar het vliegveld? Dan is de KLM-app wel handig, die je kan laten zien hoe laat je vlucht gaat, aan welke balie je moet zijn en die ook nog de digitale boarding pass op het display kan toveren zodat je handen vrij blijven voor eventuele tax-free tassen.
Het steeds groter groeiende app-ecosysteem is waar de Gear S3 de vruchten plukt van zijn voorgangers. Boodschappenlijstje dat je kunt inspreken op je smartwatch om ‘m in de winkel te kunnen afvinken? Een alternatieve fitness-app die bemoedigende woorden roept terwijl je aan het rennen bent? Vertaalprogramma dat niet alleen kan luisteren naar wat je zegt, maar dat daarna vanuit de speaker in een andere taal uitspreekt? Babyfoon-app die je koppelt aan een tablet dat naast de kleine ligt? Je Nest-thermostaat bedienen met de draairing, net zoals de Nest zelf? Allemaal apps die al bestaan en die helemaal tot hun recht komen op de Gear S3. Helemaal ideaal is dat je de knoppen naast de draairing zo kunt instellen dat je elke app onder een snelknop kunt zetten, dus als je de zaklamp-app vaak nodig hebt mag je die er onder zetten.
Flexibiliteit is koning bij een smartwatch en dat biedt de Gear S3. Dat geldt zelfs voor de telefoon die je aan je smartwatch koppelt, want de Gear S3 mag dan wel bedoeld zijn om te koppelen met een Android-smartphone en het beste resultaat geven in combinatie met een Samsung-telefoon zoals de Galaxy, hij werkt ook met een iPhone. Smartwatches zijn nog relatief jong en er moet nog veel ontdekt en bedacht worden, maar de Samsung Gear S3 is met wat ‘ie nu kan al een meer dan nuttige toevoeging aan je digitale leven. Als je een tijdje met zo’n hulpje om je pols hebt rondgelopen zul je merken dat je eigenlijk niet meer terug wilt.