24.11.2016
Nieuws

Anoniem bloggen met Telegraph van Telegram

By: Redactie Dutchcowboys

BlogNieuws

Telegram is een chatdienst die niet heel veel verschilt van pak ‘m beet Whatsapp, met naast de chatbots als grote uitzondering dat het helemaal niets doet met je data. Het wordt met niemand gedeeld, niet verkocht en het blijft alleen maar op de servers zo lang je de dienst gebruikt. Het is niet vreselijk populair in Nederland, daar is Whatsapp te veel de norm voor, maar het zou een alternatief kunnen zijn. Privacy is belangrijk voor de makers van de app, wat ze ook heeft aangespoord om Telegraph te maken, een blogdienst die erg lijkt op bijvoorbeeld Medium.

Het grote verschil is dat je het volstrekt anoniem kunt gebruiken: je gaat naar de website, begint te typen en voordat je het weet heb je een heel epistel staan, inclusief plaatjes, video en al het andere dat je verwacht van een publishing platform. Het kon niet simpeler zijn. Als je dus een vreselijke behoefte had om je hersenspinsels te delen en dat anoniem te doen, kan dat nu ook hier.

test-telegraph
test-telegraph

Schrijven, niet blijven

Als je een post hebt gemaakt kun je hem delen via Telegram en kunnen andere mensen het lezen. Doordat het systeem zo simpel is opgezet kun je echter niet terug naar een post (behalve als je cookies hebt aanstaan) om er iets aan te veranderen, want als iemand anders naar dezelfde link gaat kunnen ze alleen lezen, niet aanpassen. Sterker nog, als je cookies gewist worden of je cache leeg gaat kun je dat zelf ook niet meer. Zo is er ook geen mogelijkheid om je posts te bundelen of aan elkaar te hangen, het is echt schrijven, delen en vergeten geblazen.

Wellicht dat de doelgroep van Telegram (waarop toch zo’n 12 miljard berichten per dag verstuurd worden) behoefte heeft aan een plek om nieuws of berichten te delen die niet op mainstream platforms tot hun recht komen of die gevoelige onderwerpen willen aansnijden zonder directe link naar de bron. Dat laatste is natuurlijk wel een gevaar, want het is extreem makkelijk om uit naam van iemand anders misleidende of non-informatie te posten en misschien dat één Pastebin wel genoeg is. Anonimiteit kan zijn voordelen hebben, maar de meeste mensen worden er niet beter op als ze geen verantwoording hoeven af te leggen.

Share this post