SpaceX, opgericht door wonderkind en serial entrepeneur Elon Musk, is uitgegroeid tot een nieuwe kracht in de ruimterace. Voorlopig blijft het voornamelijk bij boude plannen: we gaan naar Mars binnenkort! Raketten landen zichzelf! (meestal) maar je kunt niet ontkennen dat de honger voor de ruimte bij veel mensen aanslaat. Die zullen ook helemaal happy zijn met het laatste nieuws, namelijk dat SpaceX aan de FCC toestemming heeft gevraagd om 4.425 satellieten in een baan om de aarde te hangen. Dit in het kader van hun recente project: we gaan internet via de ruimte leveren!
Ter vergelijking: er zijn op dit moment bijna 1.500 actieve satellieten en zo’n 2.500 die het niet meer doen. Het is dus een opmerkelijk hoog aantal dat SpaceX erbij wil lanceren en dat roept meteen een hele hoop vragen op. De belangrijkste, waarom, is simpel te beantwoorden. SpaceX wil namelijk een netwerk maken door al die satellieten in een patroon te laten cirkelen rond de aarde en zo een dekking van honderd procent te krijgen voor draadloos internet. Daar hoeven ze niet eens allemaal voor in de lucht te hangen: SpaceX schat dat er met de eerste 800 al internationale dekking is.
Misschien wel de interessantste vraag en eentje die helaas onbeantwoord blijft is hoe ze in vredesnaam denken zo veel satellieten in een baan rond de aarde gaan krijgen zonder ’s werelds grootste katapult te gaan bouwen. Zo’n ding heeft de grootte van een kleine auto en voordat je er daar dus 800 van hebt gelanceerd (zelfs met de herbruikbare Falcon raketten) ben je wel even bezig. Niet gek ook dat SpaceX dus ook nog geen datum aan dit plan heeft gehangen. Het duurt niet alleen lang, de kosten zijn ook astronomisch. Gelukkig staat Musk’s bedrijf niet alleen: onder andere Google zou al samen met Fidelity een miljard dollar geïnvesteerd hebben in dit plan.
Klinkt allemaal als luchtfietserij, inderdaad, maar als het zou werken zijn de voordelen ook navenant. Niet alleen heb je aan het einde van de rit ook draadloos internet op beide polen, de snelheid zou vele malen (zeg maar 200 maal) de huidige gemiddelde snelheid van draadloos internet zijn, zo’n 1 Gbps ten opzichte van de 5 Mbps die we vandaag de dag gemiddeld genieten. Tegen de tijd dat het netwerk hangt (zo rond 2025) is dat wellicht niet meer zo snel als het nu lijkt, maar voor nu is het voldoende sci-fi om perfect te passen in Musk’s plan. Laten we hopen dat de FCC het allemaal goed vindt en ze snel kunnen beginnen aan deze operatie.
[Afbeelding © Jumpeestudio – Fotolia]