We kunnen geen weekend zonder Kickstarter, en deze keer is het Nederlands product dat de aandacht krijgt. We hebben het dan over Marvin, een Internet of Things (IoT) ontwikkel-setje dat het heel makkelijk zou moeten maken om zelf een slim stukje elektronica in elkaar te zetten. Het bedrijf er achter heet RDM Makerspace en heeft deze kit gebouwd zodat je als hobbyist zelf een slim apparaat kunt prototypen.
Klinkt ingewikkeld? Is het ook wel een klein beetje, want Marvin is duidelijk niet bedoeld voor kinderen of mensen die alles plug en play willen hebben. Je moet wel een klein beetje code kunnen lezen, idealiter weten wat Github is en waarom het handig is om daar informatie uit te kunnen halen voor het Arduino-apparaat. Als deze hele laatste paragraaf abracadabra is, dan is de Marvin niet voor jou.
Nog steeds hier? Mooi. Het leuke van Marvin is dat het apparaatje zo klein is (eigenlijk niet veel meer dan een los PCB) dat je het rechtstreeks in een laptop kunt steken en doordat de sensoren via grove-aansluitingen er op kunnen is het heel makkelijk om verschillende varianten te proberen. Grove-sensoren zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar en kosten ook niet te veel, dus mogelijkheden te over. De makers beloven dat je zelfs niet hardcore hoeft te kunnen programmeren om resultaat te krijgen uit je Marvin; naast de Github-voorbeelden hebben ze stap-voor-stap handleidingen gemaakt zodat er heel snel en simpel iets in elkaar gezet kan worden dat werkt.
Ook belangrijk volgens de makers is de LoRa chip die in Marvin zit. LoRa staat voor Long Range, Low Power (je zou zeggen dat het LoRaLoPo zou worden, maar vooruit) en dat is het protocol dat gebruikt wordt om kleine hoeveelheden data van apparaat naar apparaat te kunnen sturen zonder heel veel power te moeten verspillen voor het vinden van een WiFi-signaal of het gebruik van mobiel internet. Doordat die sensor er op zit kun je de Marvin ook echt gebruiken voor test-scenario’s en niet alleen maar theoretisch aan de laptop.
Marvin is een leuk ding als je experimenteel ingesteld bent. Het is niet voor iedereen, maar als je zelf van de electronica bent of iemand bekend wilt maken met het programmeren van sensoren op een relatief simpele manier is dit een leuk ding. Het project is al gefinancierd dus als je meedoet is de kans vrij groot dat je een Marvin krijgt, zeker als het project al partners heeft als KPN, Hogeschool Rotterdam en Accenture.