Een blogpost van NLkabel, de vereniging van kabelaars in Nederland, over het datagebruik in Nederland stelt dat we in 2022 ruim zeven keer zo veel data als nu ‘verstoken’ omdat we – niet verrassend – steeds meer online video consumeren. Dat baseren ze op onderzoek van de TU Eindhoven en Dialogic, een ICT-adviesbureau.
De snelheid van je internet bepaalt tot op grote hoogte hoeveel je gebruik maakt van de services die beschikbaar zijn, zo blijkt. Dat betekent dat er in de toekomst automatisch meer gebruik gemaakt gaat worden van bestaande muziek- en videodiensten en andere zaken als online opslag.
Er zijn twee factoren die het dataverbruik zullen gaan verhogen: aan de ene kant zullen steeds meer mensen de toegang krijgen tot sneller internet en dus de mogelijkheid hebben om überhaupt gebruik te maken van diensten als Netflix, YouTube en andere data-slurpers en aan de andere kant zullen al die diensten ook steeds meer data gebruiken omdat de kwaliteit van de video steeds hoger wordt en zo ook meer data gebruikt.
De huidige snelheden (maximaal 360Mbps voor power users) zullen de gemiddelde norm zijn voor 2022, op zich prima mogelijk als de kabelaars multi-gigabit breedband gaan uitrollen voor die tijd. Het heeft echter geen haast, want het onderzoek stelt dat het gemiddelde gezin vandaag de dag zo’n 2GB per dag aan data gebruikt, een cijfer dat dus zal gaan oplopen naar zo’n 18GB per dag in 2022. De manier waarop ze die dataconsumptie voorspellen is interessant, want bijna de helft van die gespeculeerde 18GB wordt weggezet onder de noemer ‘future services’, oftewel ‘dingen die nog niet bestaan maar vast veel data nodig hebben.’
Het onderzoek weidt niet uit over wat die toekomstige diensten dan wel niet allemaal gaan doen natuurlijk, maar wellicht dat het constante heen-en-weer van de dan vermoedelijk alomtegenwoordige AI-assistenten ons dataverbruik zullen opkrikken. Het Internet of Things zal ook vermoedelijk steeds meer bandbreedte gaan opslokken. Ook opvallend is dat het datagebruik minder pieken zal hebben dan nu het geval is. Dat heeft te maken met de overstap van gebruikers én aanbieders naar streaming services in plaats van directe (torrent) downloads.
Om eerlijk te zijn: we zijn ietwat verbaasd dat de snelheden op tijd van zes jaar eigenlijk niet zo heel hard groeien. Als je al een flink abonnement hebt met 150 Mbps ben je tegen die tijd automatisch al het gemiddelde en gezien het feit dat goedbetalende klanten steeds gratis snelheids-upgrades krijgen vermoedelijk nog wel wat hoger dan dat.
Of we het allemaal echt gaan nodig hebben moet nog maar blijken, maar dat we de snelheden krijgen is heel zeker. Kabelaars moeten toch iets en de prijzen verlagen voor hetzelfde aanbod zit er voorlopig niet in…
[Afbeeldingen © alphaspirit – Fotolia / NLkabel]