Gisteren ging in Nederland de film over het leven van klokkenluider Edward Snowden in première. Samen met online security-experts van F-Secure zagen we de film in Breda. Snowden the movie, geregisseerd door Oliver Stone (JFK, Wall Street, Born on the Fourth of July) laat zich niet makkelijk beschrijven omdat de regie ergens tussen een gedramatiseerde documentaire en halve thriller inzit, die een kopie moet zijn van iets wat werkelijk is gebeurd. De film tracht los van Snowden’s leven een van de meest complexe onderwerpen over online en privacy te vertellen en slaagt daar redelijk in.
Vast staat dat je na het kijken van de film bevestigd krijgt wat je eigenlijk al veel langer zou moeten weten: privacy is iets uit het verleden. In de film kan Stone zijn sympathie voor Edward Snowden (gespeeld door Joseph Gordon-Levitt) niet onderdrukken en doet dat zó goed dat je na de film wil gaan applaudisseren. Iets wat in de film letterlijk gebeurt. De film begint met de clue van het verhaal: het moment waarop Edward Snowden op een hotelkamer in Hong-Kong de geheimen van de NSA vertelt aan journalisten van de Guardian. Alles daarna is geschiedenis, alles daarvoor legt uit waarom hij hiervoor heeft gekozen. En dat is precies waar de film over gaat.
Want waarom kiest iemand die volgens zijn levensverhaal te licht wordt bevonden voor de Special Forces en terecht komt in de wereld digitale spionage ervoor om zijn vrijheid volledig op te geven? Samen met zijn vriendin (Shailene Woodley) worstelt hij door het leven om uiteindelijk in een bunker op Hawaii te belanden. Hier maakt hij de beslissing om alles wat hij weet wereldkundig te maken.
De werkelijkheid waarin we leven is misschien nog wel schokkender dan Stone en Snowden ons doen laten geloven. Privacy is gone en met de steeds verder toenemende terroristische dreigingen zullen diensten als de NSA nog harder hun best doen om iedere vorm van conversatie waar dan ook ter wereld te filteren. Wie twijfelt of het waar is, dat wat jij zegt op sociale media of via je smartphone niet wordt onderzocht, kan maar beter niet naar Snowden gaan kijken.