Het lijkt op iets dat uit Star Trek komt: een patch dunner dan een pleister die je op je arm kunt plakken en die medische gegevens weergeeft. Wetenschappers zijn erin geslaagd om een flinterdun elektronisch beeldscherm te ontwikkelen dat je op je lichaam kan dragen als soort ’tweede huid’. Ze noemen het ook wel een E-skin. Bizar!
De E-skin bestaat deels uit organisch materiaal, is flexibel en kan ook voor medische doeleinden worden gebruikt, zo meldt de Universiteit van Tokio. Zo kan het dunne beeldscherm het zuurstofgehalte in het bloed monitoren tijdens operaties. De e-skin is twee micrometer dun en bestaat kan de kleuren rood, blauw en groen doorgeven. Zo kunnen er getallen en letters op de huid worden getoond die medische informatie doorgeven. Het zou in de toekomst mogelijk moeten zijn om bijvoorbeeld de hartslag te projecteren op je hand. Ideaal voor sporters. Ook is het een handige uitvinding voor mensen met suikerziekte. Via de e-skin kun je in de gaten houden hoe hoog je bloedsuiker is.
Er worden mini-lampjes gebruikt: OLED. Deze lampjes worden niet heet en zijn heel zuinig in verbruik. De E-skin kan misschien het best worden omschreven als een slimme plastic laag met een flexibele OLED-display. Het display kan uitrekken en vormt zich helemaal naar de huid.
Super gave uitvinding of griezelig? Ik neig tot nu toe toch een beetje naar dat laatste. Er kunnen straks allerlei gegevens worden afgelezen en zo worden geprojecteerd op je huid, bijvoorbeeld ook onze emoties of het niveau van stress. Voor legitieme medische toepassingen is het natuurlijk wel een geweldige uitvinding.