WiFi is te gek, maar hoe vervelend is het dat je voor ieder netwerk op ieder apparaat een wachtwoord moet invoeren? Normaal gesproken als je het wachtwoord één keer hebt ingevoerd, connect je telefoon, laptop of tablet automatisch met het netwerk, maar dat wil nog wel eens misgaan. En dan moet je die code weer opzoeken, want dat is meestal niet zomaar een code die je makkelijk onthoudt. Er is nu een oplossing voor: WiFi zonder wachtwoord!
Wetenschappers van MIT hebben een systeem bedacht: Chronos, een WiFi-systeem zonder wachtwoord. Huh, maar hoe werkt dat dan? Met deze WiFi-verbinding geeft je router toegang tot het netwerk als je je op een bepaalde locatie bevindt. Bijvoorbeeld bij jou thuis of op het werk. Als iemand verbinding wil maken die zich niet in je huis bevindt, lukt dat niet.
Chronos meet hoe lang het duurt voordat je op een bepaalde frequentie het signaal ontvangt en kan op deze manier vaststellen of jij je wel in je huis bevindt. Als je bij de buren bent, dan kun je het signaal niet ontvangen en heb je dus geen WiFi. Met dit systeem ben je af van de moeilijke wachtwoorden die je steeds moet opzoeken als vrienden langskomen. Het systeem van Chronos is ook ideaal voor openbare plekken, zoals restaurants, bibliotheken en winkels. Zo kun je alleen in het restaurant gebruikmaken van WiFi en geef je omstanders niet de mogelijkheid om stiekem WiFi te gebruiken als je toevallig langsloopt. Volgens de wetenschappers werkt het systeem ook erg goed: 20 keer accurater dan andere systemen.
Ik vind het wel een uitkomst eigenlijk! WiFi wordt zo veel toegankelijker. Ik vraag me wel af hoe er omgegaan wordt met privacy. De router analyseert namelijk waar je bent, maar ook wie er in de omgeving zijn. Ik ben heel benieuwd naar verdere vorderingen van dit systeem, want wachtwoorden zijn eigenlijk maar overrated… Toch?