Space53 is de naam van de eerste nationale testlocatie voor drones en unmanned systems. Vandaag (26 september) was de officiële lancering.
Hiermee heeft Nederland als eerste land binnen Europa de beschikking over een testlocatie die de benodigde ruimte en omstandigheden biedt om drones en andere onbemande systemen in complexe omgevingen en situaties te kunnen testen.
Tijdens de lancering heeft Nokia als eerste multinational een samenwerkingsovereenkomst getekend. De Finse telecomaanbieder gaat in Enschede de Nokia UTM, een intelligent verkeersmanagementsysteem voor drones, testen en verder ontwikkelen.
“Unmanned systems worden in snel tempo in steeds meer sectoren ingezet. Het is cruciaal dat we deze zonder gevaar voor de veiligheid kunnen laten opereren in een complexe, dicht bewoonde omgeving. Daarvoor zijn niet alleen smart-drones vereist maar ook een intelligent verkeersmanagementsysteem,” aldus Thorsten Robrecht, Nokia’s vice-president Advanced Mobile Networks Solutions.
Space53 is een samenwerking tussen het bedrijfsleven en de publieke sector in Twente en biedt een unieke testlocatie binnen West-Europa. De locatie omvat een luchthaven, safety campus en een groot aantal buiten- en binnenruimtes voor het onderzoeken, ontwikkelen en testen van zowel grote als kleine unmanned systems.
Binnen Space53 wordt er daarnaast samengewerkt met onderzoeks- en onderwijsinstellingen zoals Universiteit Twente, Saxion Hogescholen en ROC van Twente.
Tijdens de lancering zijn er in totaal 8 demonstraties gegeven van wat er op dit moment mogelijk is met drones en andere onbemande systemen. De ruim driehonderd genodigden uit binnen- en buitenland zagen maandag 26 september onder meer een voorbeeld van ‘swarming’: het gecontroleerd samen laten vliegen en samenwerken van meerdere drones bij het oplossen van bijvoorbeeld complexe veiligheidsvraagstukken.
Ook het UTM systeem van Nokia is gedemonstreerd. Dit gebeurde onder meer in een setting waarbij meerdere drones in een rampscenario met elkaar samenwerken en informatie uitwisselen zonder risico’s voor de veiligheid op te leveren.
Professionele partijen vanuit heel de wereld kunnen zich via de website www.space53.nl melden om hun oplossing te testen of een samenwerking te zoeken.