Nader Hamda is de eigenaar van Ozobot, een bedrijf dat kleine robots maakt die bruikbaar zijn voor het onderwijs. Na eerdere successen is het nu tijd voor hun nieuwe robotje genaamd Evo om in november op de markt te komen. Het ding is miniem, kost minder dan 100 euro en heeft een speciale missie, geïnspireerd door Hamda’s dochters: het aantrekken van meisjes die zo interesse in programmeren zouden kunnen krijgen.
“Mijn dochters waren heel enthousiast over apps en computers toen ze klein waren, maar op de een of andere manier verdwijnt het langzaam maar zeker naarmate ze ouder worden” aldus Hamda. Het is meer regel dan uitzondering, helaas, en de Evo is daarom naast alle sensoren die er op zitten en het makkelijk maken om het balletje te programmeren ook gevuld met zoveel mogelijk karakter en sociale interacties.
Het mag een vooroordeel zijn, maar onderzoek wijst wel degelijk uit dat vrouwen eerder dan mannen neigen naar applicaties die sociale aspecten hebben en Hamda hoopt dat op die manier meer meisjes al spelend zullen leren wat programmeren is en daarnaast ook wennen aan een toekomst waarin semi-autonome robotjes onderdeel uitmaken van de maatschappij.
Het programmeren kan via Blockly, een visuele programmeertaal ontworpen door Google, waarna via een app de commando’s naar de robotjes te sturen zijn, maar de mogelijkheid om verder te kijken en bijvoorbeeld in C++ of Javascript code te genereren uit de blokken die de kinderen in elkaar hebben gezet laat de interesse zo ver gaan als de kinderen willen. Er is, natuurlijk, ook de mogelijkheid om de robotjes “ozoji” te laten doen, de Ozo-variant van emoji en uiteindelijk zal het mogelijk zijn om verschillende robots elkaar te laten leren kennen online, zodat ze op elkaar reageren als ze elkaar ontmoeten.
De Evo-bots zitten tjokvol met sensoren, die kleur, afstand en licht kunnen meten en zo makkelijk te programmeren zijn om een route af te leggen op basis van wat ze om zich heen zien en voelen. Het heeft wel iets van het inmiddels stokoude LOGO, dat in de jaren ’80 op homecomputers ook werd gebruikt voor een soortgelijke introductie tot programmeren. Het is, met dat in het achterhoofd, wel tekenend dat de materialen die gebruikt worden wel intuïtiever zijn geworden, maar de basis niet veel is veranderd.
Of het gewenste resultaat voor Hamda bereikt zal worden is dus nog maar de vraag, maar de Evo botjes zijn in elk geval charmant, en dat is ook wat waard als je de aandacht van kinderen – van welke sekse dan ook – wilt vasthouden.
[Afbeeldingen © Ozobot]