20.09.2016
Cybercrime

Het belangrijkste wachtwoord op het internet wordt vernieuwd

By: Redactie Dutchcowboys

BlogCybercrime

Iedereen is bezig met encryptie: het veilig maken van het internet door er voor te zorgen dat data die heen en weer gaat niet meteen te lezen is als het opgevangen zou worden door mensen met snode plannen. Whatsapp heeft het bij je berichten, https zorgt dat websites veilig zijn, en er is ook op hoger niveau een veiligheid ingebouwd om te zorgen dat het internet werkt zoals het hoort zonder inmenging van enge mensen die meer verstand hebben van computers dan wij als gebruikers.

DNS

ICANN, de organisatie die ervoor zorgt dat het web op één standaard draait, beheert de DNS-uitgifte. Domain Name System, zoals DNS voluit heet, is het systeem dat zorgt dat als je google.com intikt in je browser, je automatisch wordt doorgestuurd naar IP-adres 8.8.8.8, het eigenlijke adres van Google. Het telefoonboek van het internet is enorm belangrijk en als dat niet veilig is kunnen we net zo goed meteen onze creditcards en andere gegevens afgeven aan de dichtstbijzijnde hacker.

De sleutel der sleutels

Simpelweg is het zo dat er, voordat je na het intypen van een domeinnaam of andere url wordt doorgestuurd naar de juiste site, er een aantal checks worden gedaan met de cryptografische sleutel (wachtwoord) van ICANN als laatste stop. Het master-wachtwoord van het internet, om het zo maar te zeggen. Nu heeft ICANN besloten dat wachtwoord aan te passen, maar dat gaat toch anders dan bij ons thuis: het is een proces dat nu al aangekondigd wordt, in oktober begint en als alles goed gaat een jaar in beslag gaat nemen.

Duurt lang

In oktober wordt er een nieuw wachtwoord gemaakt in een extreem beveiligde faciliteit. Of ja, wachtwoord: het is eigenlijk een paar sleutels, waarvan ICANN één gedeelte heeft en het andere gedeelte aan de rest van de wereld wordt gegeven. Die sleutels worden dan ergens in begin 2017 anoniem naar een andere faciliteit gebracht door twee medewerkers die allebei apart een (versleutelde, natuurlijk) kopie van de sleutel meenemen in de bus, trein of vliegtuig. Als dat allemaal goed is gegaan kan er begonnen worden met de overstap.

Er is niks aan de hand

Klinkt allemaal nogal ingewikkeld, maar dat mag ook wel: het gaat heit om de veiligheid van iedereen op het internet. ICANN herinnert iedereen er dan ook graag aan dat dit meer een test is van de procedure dan dat het nodig is, al zeggen ze zelf dat het veiligheidstechnisch gewoon verstandig is om je wachtwoord eens in de zoveel tijd te veranderen, of je nu denkt dat iemand het heeft of niet. Ze grijpen dit natuurlijk ook aan om het wachtwoord flink sterker te maken dan het al was, want dit is natuurlijk niet het soort verandering dat je ‘even’ doet. Fijn dus, dat we voorlopig er van uit kunnen gaan dat we nog veilig kunnen internetten.

[Afbeelding © mreco – Fotolia]

Share this post