Een slim huis met allerlei technische snufjes en slimme apparaten wordt steeds reëler. We konden vroeger alleen nog maar dromen van het feit dat je huis high-tech ingericht werd, maar nu gebeurt het steeds vaker. Maar hoe maak je je huis nu ultra slim? Meike Huber heeft in opdracht van Eneco een handig plan gemaakt met 7 stappen om je huis slim te maken.
1. Maak je oudere huis smart home-klaar
Is je huis al wat ouder? Ook dan kun je er een smart home van maken, zolang je er maar voor zorgt dat de basis klopt. Met betere isolatie, moderne verwarming en onkreukbare wifi ben je klaar voor de transformatie.
Je energieverbruik bijhouden is niet erg motiverend als het huis aan alle kanten tocht. Isoleren dus! Als je beurs beperkt is, begin dan met dakisolatie en dubbele ramen. Heb je wat meer te besteden, isoleer dan ook de vloer en breng meteen vloerverwarming aan. Als je HR-ketel verouderd is, vervang deze dan door een modern exemplaar. Een slimme toevoeging is de Eneco WarmteWinner® die eraan komt. Dit is een kleine warmtepomp voor naast je cv-ketel, die je gasrekening flink laat dalen door warmte uit de lucht te halen. Tot slot de wifi. Je wilt dat de ontvangst van tuin tot zolder top is, want er moet in de toekomst een flink aantal apparaten op aangesloten worden. Laat je goed adviseren hoe je je wifi-signaal kunt optimaliseren en gebruik wifi-versterkers voor maximale ontvangst in elke hoek van je huis.
2. Geef je slimme huis een hart met hersens
Een smart home heeft een goed stel hersens nodig. De slimme thermostaat is het hart van ieder smart huishouden. Van verlichting tot veiligheid, deze must-have denkt met je mee, ook als je zelf even niet oplet.
Bij een thermostaat denken de meeste mensen aan zo’n ding waarmee je de temperatuur kunt regelen. Een slimme thermostaat, zoals Toon®, kan veel meer. Zie het als een spin in het huishoudweb. Je kunt er je energieverbruik mee bijhouden en vergelijken met anderen. Maar wist je dat je er ook je sfeerverlichting mee kunt regelen? Als je Philips Hue lampen in huis hebt bijvoorbeeld, die laten zich zorgeloos aansturen door Toon en de Toon-app. Dat geldt ook voor apparaten die je hebt aangesloten met de zogenaamde Slimme Stekker. Deze kun je naar hartelust op afstand in- of uitschakelen. Zo kun je ’s ochtends vanuit je bed je espressoapparaat vast laten opwarmen. Een thermostaat als Toon kan ook communiceren met de rookmelders van je huis. Als het systeem iets ruikt wat niet pluis is en je bent buitenshuis dan krijg je een melding op je smartphone.
5. Domotica: maximaal comfort, minimaal gedoe
Domotica is een mooi woord voor slimme technologie voor thuis. Apparaten die als een soort onzichtbare butler samenwerken om jouw leven zo comfortabel mogelijk te maken. Dat merk je meteen als je thuiskomt.
Thuiskomen zonder gedoe voelt als volgt. De garagedeur zoeft vanzelf open zodra je aan komt rijden. Het beveiligingssysteem herkent je en schakelt zichzelf uit. De deur gaat automatisch open, de sfeerverlichting springt spontaan aan. Natuurlijk heeft de slimme thermostaat de verwarming of de airco al wat eerder geactiveerd, dus je huis is lekker op temperatuur.
Wil je nou nog meer informatie of tips? De volledige handleiding met alle stappen vind je op de website van Eneco.
Illustraties: Idris van Heffen