06.06.2016
Automotive

De beste oplossing voor het fileprobleem

By: Redactie Dutchcowboys

BlogAutomotive

Geld verdienen op een lange autorit naar het buitenland: Dat is ongeveer het idee achter BlaBlaCar, een Franse startup die in rap tempo de Europese markt verovert. Ook in Nederland is de dienst sinds 2013 actief, wereldwijd zijn er inmiddels al 30 miljoen gebruikers. Het idee is relatief simpel: Mensen die regelmatig een rit naar het buitenland maken, bijvoorbeeld voor hun werk in Frankrijk, Duitsland of België, kunnen de lege plekken in hun auto verhuren aan iemand die toevallig ook die kant op moet en zo de ritprijs delen. Carpoolen 2.0.

Oplossing fileprobleem

De dienst is niet alleen een mogelijke oplossing voor het fileprobleem. Blablacar is met name financieel interessant voor mensen die een goedkope rit naar het buitenland nodig hebben, of diegene die juist een paar tientjes wil terugverdienen door een medepassagier mee te nemen. Wie een rit aanbiedt via BlaBlaCar bepaalt zelf de prijs en tijd. Verder heb je de mogelijkheid om een persoon te zoeken die bij je eigen profiel past. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven of je liever met een man of vrouw mee rijdt en of je rookt.

Ride sharing als sociaal experiment

Volgens COO Nicolas Brusson, die we onlangs spraken in de T-Mobile studio op The Next Web conferentie, is het zelfs mogelijk om een match te maken op basis van hoeveel iemand praat. “We hebben eigenlijk 3 levels van gezelligheid” zegt hij in onderstaand interview. “Als je zelf niet zo’n prater bent en geen zin hebt in een gesprek met je co-rijder, dan ben je een ‘Bla’. Praat je veel en zie je carpoolen ook als een sociaal experiment om je netwerk uit te breiden en veel nieuwe mensen te leren kennen, dan geef je jezelf op als een ‘BlaBlaBla’. En dan zit daar natuurlijk nog een gemiddelde tussen in, de ‘Blablas’. Je ziet waar onze naam vandaan komt!”

Goedkoper dan de trein

Het is met name het sociale aspect dat Blablacar zo interessant maakt, want er zijn genoeg mensen die elke week dezelfde saaie rit maken en het leuk vinden om daar gezelschap bij te hebben. En voor studenten die bijvoorbeeld een vriend of vriendin in het buitenland hebben wonen is het vaak de goedkoopste en de snelste oplossing. “Een ritje naar Parijs met de Thalys kost je zo 120 euro, terwijl je via Blablacar voor nog geen 3 tientjes met iemand mee kunt rijden”.

De grootste angst die mensen hebben is dat je bij een of andere creep in de auto stapt, maar dat is volgens Brusson ongegrond: “We weten alles van onze gebruikers, van naam, adres, profielfoto en bankgegevens. De belangrijkste gegevens hiervan zie je terug in de app wanneer je een rit boekt. Ook kun je recensies lezen, zodat je van tevoren weet wat voor vlees je in de kuip hebt”.

blablacar-live-forward-630
blablacar-live-forward-630

Uber concurrent

Blablacar ziet zichzelf niet als een concurrent van Uber, maar hoopt met zijn ride sharing service wel een oplossing te bieden voor de milieuproblematiek en het feit dat we steeds langer in de file staan in Europa. “Het belangrijkste verschil tussen ons en andere innovatieve spelers in de vervoersbranche zoals Uber is dat wij mensen met elkaar in contact brengen. Je kunt geen auto bestellen op het moment zelf, maar maakt een persoonlijke afspraak enige tijd voor vertrek. Daarnaast deel je de kosten en ben je dus goedkoper uit dan met andere vervoersmethoden, en dat is voor heel veel mensen aantrekkelijk!

Live Forward

T-Mobile verbindt mensen en vernieuwing om hen zo de ruimte te geven nieuwe mobiele toepassingen te ontwikkelen. Daarmee helpt T-Mobile de adoptie van nieuwe digitale mogelijkheden te versnellen. We kunnen immers wachten op verandering of we kunnen het zelf creëren. Heb je zelf een nieuw mobiel idee? Laat het ons dan weten!

Kijk voor meer informatie op t-mobile.nl/liveforward

[Sponsored Story]

Share this post