Google stapt naar de hoogste rechter in Frankrijk. Dit doet het bedrijf omdat het wil voorkomen dat de zoekresultaten van zijn zoekmachine wereldwijd moet censureren. Dat blijkt uit een blogpost van Google.
Sinds 2014 is het zogenaamde ‘vergeetrecht’ van kracht in Europa. Dit recht zorgt ervoor dat burgers in de EU het recht hebben om online vergeten te worden. Hierdoor kunnen zij bij Google een verzoek indienen om bepaalde pagina’s onvindbaar te maken.
Google gaf gehoor aan deze verzoeken en verwijderde bepaalde zoekresultaten. Maar dit deed het bedrijf alleen binnen de EU en dat is niet voldoende volgens de Franse privacywaakhond, CNIL. Zij vinden dat Google zich niet aan de regels houdt en willen dat de resultaten wereldwijd worden verwijderd. Daarom legde CNIL het bedrijf in maart een boete op van 100.000 euro.
Google vindt dit op zijn beurt te ver gaan en gaat in beroep tegen de boete bij het Franse Conseil d’État. Dit is de hoogste rechtbank voor administratieve rechtszaken. Google vindt namelijk dat wanneer zoekresultaten wereldwijd worden verwijderd, regimes die censureren hiermee in de kaart worden gespeeld.
Daarnaast zou Google het vreemd vinden om zoekresultaten te verwijderen in landen waar het vergeetrecht niet bestaat. ‘Als de Franse wet wereldwijd gaat gelden, hoelang zal het dan duren voordat andere landen – die misschien minder open en democratisch zijn – ook gaan eisen dat hun censuurwetgeving wereldwijd gaat gelden?’ stelt Google in zijn blogpost.