Programmeren staat nog altijd bekend als saai en moeilijk. Misschien is dat ook wel een van de redenen dat er in 2020 in Europa een geschat tekort van 900.000 ICT’ers zal zijn.
Maar het bedrijf CodeCombat heeft een game ontwikkeld waarmee kinderen op een speelse wijze leren te programmeren en op die manier mogelijk geïnteresseerd worden in ICT. Het bedrijf is onlangs ook officieel gelanceerd in Nederland. En dat wordt gevolgd door het nieuws dat het een investering van $2 miljoen heeft binnengehaald.
CodeCombat maakt gebruik van gamification, waardoor je leert door te spelen. Dit maakt het voor kinderen erg vermakelijk en spannend om ICTvaardigheden op te doen. Het onderscheidt zich verder in het feit dat spelers échte codes schrijven. Spelers kunnen onder andere kiezen uit de programmeertalen ‘Python’ en ‘Javascript’. Ook wordt gewerkt aan de implementatie van ‘Java’, bekend van Android apps.
Een van de doelstellingen van het platform is om het gat in het onderwijs op te vangen. Het platform bevat digitaal lesmateriaal en videouitleg, zodat het direct kan worden gebruikt in het onderwijs, zonder dat het voorkennis van leerlingen of docenten vereist. Tijdens de beta fase is het getest door meer dan 25.000 leerlingen. Het programma is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.
ICT vaardigheden zijn belangrijk voor de positie op de arbeidsmarkt en voor de Nederlandse economie; in 2020 krijgt Europa te maken met een geschat tekort van 900.000 ICT’ers. Daarom is het belangrijk om op school al ICTvaardigheden te leren, zoals dat in veel andere Europese landen ook al gebeurt. Dit versterkt de Nederlandse concurrentiepositie op de ICTmarkt.
CodeCombat is er trots op dat het programma naast Amerika nu ook in Nederland is gelanceerd. Hierdoor is bijna het gehele platform in het Nederlands beschikbaar en is er ook Nederlandstalige support. Het Nederlandse team is gevestigd in Leiden.
CodeCombat is begonnen in San Francisco en is daar gevestigd in één van de meest prestigieuze incubators ter wereld: Y Incubator. Andere grote Amerikaanse startups zoals Airbnb en Dropbox zijn ook hier groot geworden. Daarnaast werd vandaag bekend dat de durfkapitaal verstrekkers Andreesen Horowitz, Third Kind Ventura Capital en Allen & Company gezamenlijk 2 miljoen dollar investeren in CodeCombat. Deze bedrijven investeerden eerder in onder andere Twitter, Instagram, Groupon en Oculus VR.
Scholen die geïnteresseerd zijn in een gratis proefperiode van CodeCombat kunnen de website bezoeken https://codecombat.com/.
[Afbeelding © alphaspirit – Fotolia]