25.04.2016
Social Media

“Geen Facebook, Twitter en Instagram meer voor jongeren onder de 16 jaar”

By: Onno Rompa

BlogSocial Media

Het Europees Parlement heeft besloten dat jongeren onder de 16 jaar zonder toestemming van hun ouders geen sociale media meer mogen gebruiken. In 2018 wordt dit zelfs bij wet vastgelegd. In de nieuwe EU-verordening ‘General Data Protection Regulation’ staat dat jongeren tot 16 jaar toestemming van hun ouders moeten hebben om toegang te krijgen tot ‘diensten van de informatiemaatschappij’ zoals sociale media. Individuele lidstaten uit de EU kunnen deze leeftijdsgrens verlagen tot een minimum leeftijd van 13 jaar. Opmerkelijk is wel dat de verantwoordelijkheid om dit na te gaan, ligt bij de aanbieders van sociale media.

Natuurlijk hebben minderjarige jongeren recht op bescherming. De grote vraag is echter wel hoe aanbieders van social media zoals Snapchat, Facebook en Instagram dit gaan controleren? Ze zullen toch geen kopie van je elektronische identiteitskaart gaan vragen?

Feit blijft wel dat je als minderjarige een fictieve leeftijd kunt gebruiken waardoor je het ouderlijke toestemming kinderlijk eenvoudig kunt omzeilen. De vraag is dus of social media sites extra inspanningen zullen gaan leveren om de leeftijd van hun gebruikers te controleren? In de content die ze serveren kunnen ze immers geen echte targetting toepassen. Daarnaast moeten we ons ook realiseren dat we een groep tieners vandaag de dag de toegang ontzeggen tot een zeer belangrijk medium hetgeen van grote invloed kan zijn op het gehele (sociale) leven van de minderjarigen. Het is immers wel 2016! Een leven zonder social media valt bijna niet meer voor te stellen.

Momenteel bestaat er geen aparte wet over de leeftijd waarop je als minderjarige een social account mag hebben. De meeste social media sites weigeren overigens momenteel kinderen onder de 13 jaar. Het Europees Parlement heeft de grens nu op 16 jaar vastgelegd en dit wordt in 2018 dus wetgeving.

Fotocredit: Fotolia / yanlev

Share this post