Wat zou het toch handig zijn om op een donkere regenachtige ochtend langs de kant van de weg via een app de schade van je auto te kunnen invullen en doorgeven. Vandaag de dag is het een feit. Dat daar nog niemand eerder op is gekomen, zou je zeggen.
Het huidige Europese schadeformulier is namelijk een “gedrocht” van een document. Het document is moeilijk leesbaar en het papier is van een dusdanige slechte kwaliteit dat je dit met alle beste bedoelingen van de hele wereld gewoon niet goed kunt invullen. Laat staan dat je een duidelijke en realistische situatieschets getekend krijgt. Uit onderzoek van het GFK onder schaderijders blijkt dat één op de drie autobezitters het formulier niet gebruiksvriendelijk vindt. Ook vindt één op de drie het ingevulde formulier niet goed leesbaar.
Voor het Verbond van Verzekeraars en de Politie een eye-opener. Ze hebben dan ook de MobielSchadeMelden-app ontwikkeld welke bovenstaande ongemakken moet wegnemen én de ongeval registratie een impuls moet geven. De MobielSchadeMelden-app maakt een einde aan het onhandige Europese schadeformulier. Met behulp van deze app kan de automobilist immers eenvoudiger en sneller zijn schade of haar schade melden. Het gaat hierbij om eenzijdige en tweezijdige schades.
De app vult veel gegevens automatisch in. Denk hierbij aan alle GPS-gerelateerde gegevens zoals bijvoorbeeld locatie die hij automatisch invult. Ook voertuiggegevens worden automatisch opgehaald en er worden veel minder vragen gesteld. Het ‘gedoe’ met het maken van een situatie tekening is met deze app ook gelukkig voorbij. Je kunt gewoon foto maken en deze uploaden. De schademelding via de app wordt automatisch doorgestuurd naar de juiste verzekeraar op basis van het kenteken van het voertuig. Via de e-mail krijg je als melder van de schade zelf ook een het schadeformulier per mail toegestuurd.
Daarnaast is het met de lancering van deze geheel vernieuwde app mogelijk om alle soorten aanrijdingen te registreren. Zo kunnen nu ook fietsers en voetgangers schade melden en kan er melding worden gemaakt van gewonden (letselschade). Jaarlijks maakt de politie bij ongeveer 100.000 gevallen een registratie op terwijl er zo’n 250.000 gevallen relevant zijn voor analyses over verkeersveiligheid. De app moet er dan ook absoluut voor zorgen dat er meer mensen een schade gaan registreren. Met het in kaart brengen van alle ongevallen hopen alle betrokkenen uiteindelijk dat het aantal verkeersdoden en -gewonden verder terug te brengen. Vrijwel alle Nederlandse verzekeraars en een aantal leasemaatschappijen willen graag dat de automobilist gebruik gaat maken van deze MobielSchadeMelden-app.