Gisteren heeft bijna een derde van de stemgerechtigen in Nederland gestemd over het associatieverdrag met Oekraïne. De grote vraag was gedurende de dag niet wat de uitkomst was van het door Geen Peil aangevraagde referendum was maar of de opkomst bij het referendum over het Europese samenwerkingsverdrag met Oekraïne de vereiste opkomst van 30 procent zou gaan halen.
Uiteindelijk werd de opkomstdrempel met 32 procent nipt gehaald. Het referendum eindigde met een riante overwinning van de Nee-stemmers. 61 procent van de kiezers wees het associatieverdrag met Oekraïne af, 38 procent heeft met Ja geantwoord.
Als Rutte de uitkomst van het raadgevende referendum overneemt, heeft hij in Brussel wat uit leggen over het inmiddels veel besproken associatieverdrag met Oekraïne. Negeren lijkt op voorhand killing te zijn voor zijn politieke carrière ook met het oog op de verkiezingen in 2017.
Maar zoals gezegd ging het er met name over of de kiesdrempel van 30 procent zou worden gehaald. Het begon allemaal met het stemformulier waar behoorlijk wat verwarring over was. Alles anders dan het ronde bolletje rood maken, maakte direct de uitgebrachte stem ongeldig. Of we te horen krijgen hoe vaak dit is gebeurd is inmiddels verleden tijd maar ongetwijfeld zullen er mensen zijn die ondanks de aanwijzingen het foutief hebben ingevuld. Wat verder zeker heeft meegespeeld bij de opkomst is dat veel mensen de inhoud van het referendum niet volledig begrepen.
Maar daar bleef het niet bij. Twitter stond bol van stemhokjes die (nog) dicht waren, slecht bereikbaar waren of waar andere zaken aan mankeerden. Sommigen zagen er zelfs een complot-theorie in en dat het stemmen bewust door de overheid ‘subtiel’ lastig zou zijn gemaakt.
Je kunt je terecht afvragen of stemmen op deze manier met stemhokjes en formuliertjes nog van deze tijd is. Alleen Nederlanders welke in het buitenland wonen hebben nu wel de mogelijkheid om online te stemmen. Zij kunnen via de ambassade een inlogcode aanvragen om daarmee hun digitale stem uit te brengen.
Hoe groot de impact is van de mogelijkheid om digitaal te gaan stemmen zal ongetwijfeld al een keer onderzocht zijn. In een tijd dat vrijwel iedereen online is en in het bezit is van een smartphone past een moderne manier van stemmen. Misschien vinden sommigen dat het nog past bij onze cultuur om op een in deze tijd gedateerde wijze je stem uit te brengen. Het resultaat is een lage opkomst en taferelen zoals gisteren bij het referendum.
Natuurlijk moet er nog wel wat werk worden verzet als we de stap naar digitaal stemmen daadwerkelijk willen verwezenlijken. Maar met mogelijkheden als digID en de techniek zoals deze nu wordt toegepast door de financiële wereld moeten we in staat zijn stemmen voortaan ook digitaal te laten doen. Bereikbaarheid, werkende apps en of alles wel hackersproof is zullen zeker nog zorgen voor wat onderzoek maar laten we stoppen met het alleen aanbieden van potlood en papier want dat is echt iets uit het verleden. Meer dan waarschijnlijk is dan ook de kiesdrempel niet langer een onderwerp ook al is de uitkomst van het gisteren gehouden referendum overduidelijk.