De briljante geesten van vroeger werkten met pen en papier, een potlood en een tekentafel. Of ze knutselden eindeloos in een schuurtje. Ook vandaag de dag veranderen uitvinders de wereld met hun ideeën, maar hun instrumenten zijn anders. In hun gereedschapskist zitten tegenwoordig alleen maar cloud tools.
De uitvinders van nu heten developers. Of ze nu bij een grote onderneming werken of zelf een startup zijn begonnen, ze zijn actief in communities waarin de leden elkaar inspireren en stimuleren, ook al zijn ze fysiek soms duizenden kilometers van elkaar gescheiden. Ze ontwikkelen op basis van platformdiensten in de cloud, zoals IBM Bluemix.
Dergelijke gereedschapskisten van de 21e eeuw zijn essentieel voor de innovatie waar we vandaag behoefte aan hebben. Ze maken immers rapid prototyping mogelijk: snel iets bedenken en daarna een prototype in elkaar zetten om te kijken of ’t werkt. Werkt ‘t? Mooi, dan kunnen we onze uitvinding snel opschalen. Werkt ’t niet? Dan is er weinig tijd en geld verloren gegaan en kunnen we ons opnieuw terugtrekken in ons virtuele schuurtje om aan het knutselen te gaan. Een effectievere innovatiemotor is bijna niet denkbaar.
Rapid prototyping komt tegenwoordig vaak neer op het verrassend combineren van bestaande elementen. Een leuk voorbeeld is de spraakbesturing van een drone, die via Bluemix en open API’s tot stand is gekomen. Met deze succesvolle ontwikkeling rondom stemcommando’s via een veilige internetverbinding komt de intelligente dialoog tussen mens en apparatuur weer een stap dichterbij. De principes van deze besturingsapplicatie zijn immers ook over te dragen op andere toepassingen die in ons dagelijks leven van nut zijn.
Een ander verrassend voorbeeld is de ‘Internet-of-Things’-voetbaltafel die onder meer doellijntechnologie integreert, maar ook berekent welke speler de meeste kans heeft op de overwinning. In één week was het voor elkaar, dankzij een DevOps-aanpak en een simpel ingrediëntenlijstje: een tafelvoetbalspel, een Raspberry Pi, een heleboel sensoren, een boor en een zaag én een scala aan kant-en-klare Bluemix-services, zoals Twilio, Cloudant en Watson. De werkende demo werd geschreven in Python en Node.js, met onder meer de volgende leuke extra’s: gepersonaliseerde tweets namens de spelers, een scorebord-webapp en zelfs een audio-app die een juichend publiek aan het spel toevoegt!
Door de cloudomgeving konden de ontwikkelaars samen het interactieve tafelvoetbalspel gecentraliseerd bouwen en meteen in productie nemen. Uitbouwen naar wereldschaal bleek ook geen probleem, want na Duitsland en Texas kwamen er ook tafelvoetbalprojecten op gang in Brazilië en Kenia.
Zoals het vaak gaat met uitvinden, zijn de eerste toepassingen simpel én leuk. Maar die vormen juist het fundament voor innovatie die onze wereld er anders uit kan laten zien. En dat allemaal dankzij een digitale gereedschapskist waarmee rapid design en prototyping binnen ieders handbereik komt.
Deze blogpost is geschreven door Cor van der Struijf, Senior Cloud Advisor at IBM.
[Afbeelding: © ra2 studio – Fotolia.com]