Met blote voeten op het gaspedaal. Dwars door Europa naar de Kaukasus. Biertje open, barbecue aan, knisperend kampvuur, slapen op een vulkaan onder miljarden sterren, de route voor morgen ongeveer uitgestippeld. Deze zomer vond de eerste editie van ‘The Big Chill’ plaats: een rally van Amsterdam naar Tbilisi. In twee weken reden zes teams 6.000 kilometer door 13 landen over asfalt, grint en door de modder. Aan het einde van de reis werd hun oude auto verkocht voor een lokaal goed doel. Hoe verging het de teams?
De regels zijn simpel: koop een oude auto, dress to care less en vergeet vooral de barbecue niet. De nieuwste roadtrip van de Challenge Club, The Big Chill, gaat om avontuur, uitdaging en outdoor camping. De epische route voert naar Georgië, het land van weidse uitzichten, bergpassen die je fantasie te boven gaan, wijngaarden en wereldberoemde gastvrijheid. De eindbestemming is Tbilisi, een ware verrassing: een wereldstad vol cultureel erfgoed en historie. Maar voor het zover is, moeten de teams eerst een uitdagende tocht afleggen.
Meet the teams…
Met het splinternieuwe roadbook in de aanslag vertrokken 12 pioniers op 1 augustus vanuit Amsterdam, met teamnamen als Team Bleifuss, Silverwing, Team Pauper, Team Schell, The Wonderlust Kings, en het enige ladyteam The Vagablondes. In de kofferbak ductape, sjorbanden, tie-wraps, landkaarten, tentjes, en jerrycans met water en benzine. Waarom ze meedoen? Om geld op te halen voor het goede doel. Maar vooral ook … om het avontuur!
Naast de Amsterdam Dakar Challenge en de Noordkaap Challenge voor 3FM Serious Request, organiseert de Challenge Club jaarlijks meerdere charity trips. The Big Chill is het jongste initiatief, voor een ieder die zin heeft in een groots avontuur. Terwijl de eerste lichting net terug is, is de inschrijving voor de tweede editie in 2016 is al geopend! Welke tips hebben de pioniers voor hun opvolgers?
Tip 1. Richting het oosten: Samen kom je verder
Gabriël (45) en zoon Max (16), ofwel ‘Team Schell’, rijden in een oude klassiek gele New York Cab. Onderweg hebben ze veel bekijks. In elk land wordt wel getoeterd door lokale taxichauffeurs, tot grote hilariteit van het team. “Ze denken vast dat we klanten willen afpakken,” zegt Gabriël. Hij reed eerder al eens naar Dakar. “Maar dit keer wilde ik mijn zoon meenemen. Op reis door zoveel landen maak je bijzondere dingen mee.” Zoon Max vind onderweg vooral de teamspirit indrukwekkend. “Je leert veel door met meerdere auto’s samen te rijden. Zo leerde ik dat je moet geven en nemen. Als iemands auto kapot gaat, help je elkaar.”
In de 14 dagen die de reis duurt wordt de groep steeds hechter. De tocht voert door Duitsland, Oostenrijk, Slovenië, door de bergen van Kroatië en Bosnië, langs het prachtige Montenegro, Albanië, Macedonië, Griekenland, en komt na een lange reis dwars door Turkije uiteindelijk uit in Georgië. Langzaam verandert het landschap. Fris groen maakt plaats voor kale rotsachtige bergen. De Zwarte Zee is nu niet ver meer, verderop vulkaanlandschap en daarachter het subtropische beloofde land: Georgië.
Tip 2. Leef onbevangen: Vergeet het roadbook!
’De eerste dagen wordt er flink doorgereden. Het is bikkelen om op tijd op de juiste plaats te komen. Vaak komen de teams laat op bestemming aan, of slechts in de buurt. Want het roadbook is meer een leidraad dan een bijbel. “Het gaat er vooral om je eigen weg vinden. En je eigen verhalen te maken,” legt organisator Arthur Verheijen uit. De gouden regel is volgens hem om zelf te ontdekken en onbevangen naar de mensen om je heen te kijken.
“Stop onderweg voor een partijtje voetbal, om te zwemmen, of maak eens een praatje. Laat je verrassen.” Wat hij leerde van de reizen die hij maakte? “We zijn allemaal overal ter wereld hetzelfde. Dat heeft me altijd verbaasd. Hoe ver je ook gaat, het is uiteindelijk één wereld. Dus sta open voor contact.”
Tip 3. Stap uit: laat je leiden door het toeval
Heftig onweer in de bergen. De auto dient als bliksemafleider op een verlaten snelweg ergens in Griekenland richting de Turkse grens. Een surreëel licht, dreigende wolken. Doorrijden of uitstappen, is de vraag? We vluchten een caféetje in.
Op het terras langs de weg en binnen in het café heerst een gezellige drukte. Mannen drinken bier, er is voetbal op TV. Met hun stoelen bijgedraaid zitten de cafégasten stoïcijns te kijken. Alleen een sandwich is er nog te krijgen op dit uur. De gezette barjuffrouw beeld lachend uit dat er kip op zit. Het noodweer heeft ons plots hier gebracht. Wat een toeval, wat gek om opeens hier te zijn en kort deel uit te maken van deze realiteit. Zouden deze mensen hier vaker zitten? Wat is hun verhaal?
Tip 4. Chill out: maar check je paspoort
Hoewel de Big Chill vooral gaat om het ultieme roadtrip gevoel, één tip van de schrijfster. Ze werd namelijk bij Montenegro wel heel hardhandig wakker geschud uit de zoete vrijheidsdroom: een douanier raakte tijdens een routine check haar paspoort kwijt.
Na aangifte bij de politie en een nachtelijke race naar het consulaat kwam haar reis vóór de Turkse grens tot stilstand. Ze moest terug naar Nederland om een nieuw paspoort te regelen. Tip: Zorg dat je zowel een paspoort als een identiteitskaart bij je hebt, én sluit een goede reisverzekering af.
Tip 5. Geniet: en vergeet de tie-wraps niet!
Mike (48) en Annette (48) rijden een oude Mercedes. Als vrachtwagen chauffeur in het dagelijks leven brengt Mike het grootste deel van zijn tijd op de weg door. En met drie keer Amsterdam-Dakar op zijn naam is hij een echte rally-veteraan. Toch had hij de problemen onderweg niet kunnen voorzien.
“Het begon al bij Salzburg”, zegt hij met een Amsterdams accent. “We rijden een camping op. Vol. En wat denk je? De auto wil niet meer starten.” Dan begint het te plenzen. Door de stromende regen, op blote voeten met al hun bagage lopen Annette en hij naar een tent van wildvreemden waar ze de nacht mogen doorbrengen. “Het werd een gezellige avond, maar wat een slechte start.”
De trend is gezet. Als het koppel de groep weer inhaalt bij Montenegro, rijden ze inmiddels ondanks de zomerse hitte met de verwarming aan om de motor te koelen. “En het volgende probleem? Waren dat de remmen of de uitlaat?” vraagt Annette aan Mike. Het zegt genoeg. “Jongens, even een uitlaatje eronder zetten,” horen we via het bakkie terwijl de wegen steeds slechter worden. De uitlaat van de Mercedes hangt letterlijk met wat draadjes onder de auto. Annette: “Overal op zoek naar een stuk ijzerdraad, en weer onder die auto kruipen… je wordt heel erg inventief.”
De mooiste dagtocht deze keer vond Mike de tocht offroad door Georgië. “Dat is de challenge, met een oud barrel of gewone personenauto wegen vol kuilen en stenen berijden – daar waar men zegt dat dat niet kan, dat is voor mij de uitdaging.”
Tip 6. Onspan: Slaap onder een zee van sterren
Op een gegeven moment lagen ze plat op hun rug. Zij aan zij. Stil naar boven te kijken. “Je zou er bijna religieuze gevoelens van krijgen.” Severijn (37) is projectmanager en Jaap (43) apotheker. Normaal staan ze redelijk nuchter in het leven. “We zagen lichtjes op de berg die avond. Het bleek de Benz van Mike te zijn. Die was alweer bezig met zijn tie-wraps. Het begon al te schemeren. Alle auto’s werden naast elkaar gezet om windschaduw te maken.” Tentjes werden opgezet, de barbecue stond aan en het kampvuurtje brandde. Op het menu stond chicken on a can die avond, een hele kip gestoofd op een bierblikje.
Al gauw was het helemaal donker. “En toen zagen we ze,” vertelt Severijn. “Miljarden sterren, zonder lichtvervuiling, te zien vanaf de vulkaan waar we sliepen.” Beneden in het dal van de vulkaan lagen zeven meren. Het is één van de meest indrukwekkende avonden voor de meesten uit de groep.
Jaap en Severijn waren met hun Subaru – een 4wheel drive – en degelijke kampeeruitrusting verreweg de meest georganiseerden van de groep. Hoe was het om in de beste auto van de groep te rijden? “Ik vond het zielig voor die gewone personenauto’s om ze zo over de stenen te zien gaan,” zegt Severijn. “De Subaru kwam hier juist tot z’n recht.” “De organisator zat op een gegeven moment achterin bij ons door autopech,” lacht Jaap.
Tip 7. Challenges voor Charity: Zet je stempel, doe iets goeds!
En dan, na twee weken nonstop rijden, ligt daar Tbilisi! Een laatste paar kilometers over een goed aangelegde autoweg – een verademing na de bergpaadjes vol koeien en schapen, stenen en gaten. Maar wat rijden ze hier agressief! Motorrijder Lars, ofwel Team Silverwing, wordt bijna van de weg gedrukt. De teams draaien vlak voor de grote stad de weg af, de oprit van een plaatselijk goed doel op. De tocht is ten einde!
Een laatste aspect die deze roadtrip bijzonder maakt, is dat de auto’s worden geveild voor het goede doel. Daarnaast worden de teams gestimuleerd geld in te zamelen voor een project naar keuze. Damesteam The Vagablondes reed voor een waterproject in Armenië. Debby Gruiters vertelt: “Wij reden voor Sverdlov, een arm dorp in Armenië waar veel mensen geen schoon drinkwater hebben. Voorzieningen zijn vervallen of nooit aangelegd. Daar wilden wij met onze bijdrage verandering in brengen. En natuurlijk hadden we gewoon zin in avontuur!”
Na afloop van de reis bezocht het team het project. “Daar zagen we met eigen ogen wat onze crowdfunding actie waarmee we zo’n 3.000 euro ophaalden gaat betekenen. Dat was echt bijzonder,” vertelt Debby. De burgermeester heette hen welkom met een uitgebreide maaltijd van gegrild lamsvlees, zelfgemaakte kaas en groente en fruit vers van het land. Ook werden ze uitgenodigd om te blijven logeren bij de directrice van het goede doel. Een bijzondere ervaring die de reis een extra dimensie gaf.
Na een paar dagen genieten van Tbilisi zit het er op voor de meeste teams. De gesprekken na aankomst gaan over de belevenissen onderweg, de lekke banden, de mankementen, de adembenemende uitzichten en landschappen, maar vooral ook… over een volgende rally om aan mee te doen! Waar wil jij nog naar toe?
Deze blogpost is geschreven door Jenda Terpstra.
Heb jij ook zin in avontuur? Dan is deze nieuwste roadtrip van de Challenge Club The Big Chill 2016 iets voor jou.