04.11.2015
Online

KPN is gestart met de uitrol van een ‘Internet of Things’ netwerk

By: Ron Smeets

BlogOnline

Het Internet of Things is hot. Apparaten, anders dan onze tablets, laptops en smartphones die via mobiele technologieën aan het internet gekoppeld worden en zo met elkaar, en ons, kunnen ‘praten’. Dat is misschien een heel eenvoudige beschrijving ervan, maar feitelijk komt het in een notendop daar wel op neer. Analisten verwachten dat in 2020 50 miljard apparaten via het Internet of Things verbonden zullen zijn.

In de praktijk betekent het momenteel nog dat steeds meer apparaten, ook dingen die standaard niet ‘connected’ zijn, uitgerust worden met een simkaart en aan een mobiele 3G of 4G netwerk gekoppeld worden. Uiteraard is de vraag die veel gesteld wordt; Wat heb je er aan? Tijdens de presentatie kwam het bekende filmpje uit 1998 weer voorbij waarin aan willekeurige voorbijgangers op straat gevraagd werd of ze een mobiele telefoon hadden en zo nee, of ze die zouden gaan aanschaffen. Bijna iedereen antwoordde toen nog met ‘nee’ en ‘daar zie ik het nut niet van in. Ik denk dat je dezelfde antwoorden nu ook weer mag verwachten als het over het Internet of Things gaat en de vraag of jij over enkele jaren al je apparaten aan het internet gaat verbinden.

Het verschil is wel dat we inmiddels in een tijdperk leven waarin het Internet, en 24 uur connected zijn, al niet meer uit ons leven weg te denken is. Bovendien zijn er al praktische voorbeelden van hoe het Internet of Things ons dagelijkse leven beïnvloed en vergemakkelijkt.

Het Internet of Things is straks alom aanwezig
Het Internet of Things is straks alom aanwezig

Denk bijvoorbeeld aan auto’s, zoals de Tesla, Ford en Opel, die voorzien zijn van een simkaart en daarmee niet alleen met de garage in verbinding staan (handig bij storingen en onderhoudsbeurten) maar ook de mogelijkheid bieden om tijdens het rijden een WiFi netwerk op te om met je laptop of tablet online te kunnen. Voor een dergelijke oplossing is een simkaart, met data abonnement, nog wel te billijken, maar wanneer we straks onze fiets, huisdieren en zelfs de kinderen online willen kunnen traceren en inde gaten houden dan is het natuurlijk niet handig wanneer je daarvoor telkens een mobiel abonnement moet afsluiten. Nog los van het feit dat al die gadgets dan ook weer regelmatig opgeladen moeten worden. Dat is niet praktisch. Verbinden via een zogenaamd Long Range netwerk (LoRa) met behulp van een sensor / module die makkelijk gedragen of ingebouwd kan worden en waarvan de batterij 10 tot 15 jaar mee gaat zonder opgeladen te hoeven worden is dan een veel beter alternatief. Bovendien is de hoeveelheid data die verstuurd wordt dusdanig beperkt dat het verbinden via 3G of 4G niet nodig is.

KPN is nu gestart met de uitrol van een zogenaamd LoRa netwerk. Om te beginnen in de regio Rotterdam en Den Haag maar voor het eind van 2016 moet landelijke dekking een feit zijn. het voordeel van LoRa, behalve de batterijcapaciteit, is dat de kosten voor het verbinden van apparaten een heel stuk lager liggen; gemiddeld rond de 5 euro per apparaat in plaats van 25 euro. Dat is natuurlijk vooral van belang voor zakelijke toepassingen, waarbij veel verbindingen gemaakt moeten worden. Tijdens de presentatie van KPN kwamen enkele voorbeelden, die momenteel in de praktijk al getest worden, voorbij. Zo wordt gewerkt aan een systeem voor Smart Lighting; straatverlichting die detecteert of er verkeer is en op basis daarvan al dan niet ingeschakeld wordt. Daarvoor is het natuurlijk nodig dat alle lantaarnpalen verbonden worden met het schakelcentrum van het energiebedrijf.

IoT-Ontwikkeling
IoT-Ontwikkeling

Een ander voorbeeld, dat tijdens de presentatie meerdere keren voorbij kwam, is de Connected Cow. Inderdaad, een koe die verbonden is met het internet. Wat moet je, of de boer, daar nu mee?, hoor ik jullie al denken. Welnu, indien de koe is voorzien van een ‘IoT module’ en sensoren die de lichaamstemperatuur en andere gezondheidszaken in de gaten houdt dan kan dat wel degelijk handig zijn. Wanneer er iets mis is met het beest dan stuurt de module die gegevens naar de boer en wellicht ook rechtstreeks naar de veearts. Die kan zich dan alvast een beeld vormen van de ziekte en zich daarop voorbereiden voordat hij bij de koe arriveert.

En zo waren er nog wel wat praktische voorbeelden te zien (al stond er geen koe). OV fiets gaat via LoRa al haar fietsen traceren en monitoren om diefstal tegen te gaan en periodiek onderhoud in te plannen. Schoonmaker Vebego heeft poetskarren die uitgerust zijn met diverse sensoren om de temperatuur, luchtvochtigheid, CO2 gehalte en de hoeveelheid fijnstof te meten op het moment dat de poetsdames (en -heren) met hun kar door de kantoren lopen. Die gegevens kunnen gedeeld worden met de klant en gebruikt worden om de luchtkwaliteit van de werkplek te verbeteren.

Al deze toepassingen zijn in principe ook al te realiseren met de huidige 3G en 4G newerken, en Machine-2-Machine communicatie, maar zoals ik al schreef biedt de LoRa oplossing in de praktijk meer mogelijkheden. De batterij van modules gaan jarenlang mee, de hoeveelheid data die verstuurd wordt is minimaal en de kosten van zowel de modules als de abonnementen zijn fors lager.

LoRa-Voordelen
LoRa-Voordelen

KPN, en sommige providers in andere landen, hebben nu gekozen voor LoRa als standaard voor hun IoT netwerk. Over enkele jaren is het de bedoeling dat binnen de 5G standaard, waarover al jaren onderhandeld wordt door providers, fabrikanten en netwerk bouwers, ook een IoT oplossing geboden wordt. Nu bestaat natuurlijk het risico dat de standaard die KPN kiest straks niet dé standaard wordt. Met als gevolg dat alle IoT devices en modules aangepast zouden moeten worden. KPN erkent dat risico maar zegt dat de vraag vanuit de markt voor de uitrol van een IoT netwerk op dit moment zo groot is dat ze niet langer kunnen wachten. Dat is ook iets waar providers en fabrikanten in andere landen tegen aanlopen. Doordat nu al zoveel verschillende, en grote, providers en fabrikanten (FoxConn werd genoemd als fabrikant van de LoRa modules) verwachten KPN en de andere LoRa initiatiefnemers dat LoRa uiteindelijk de de facto standaard wordt. Met andere woorden. Tegen de tijd dat de 5G standaarden bepaald worden zullen ze niet meer om de implementatie van LoRa als standaard heen kunnen.

Zoals gezegd zal de uitrol van het LoRa netwerk eind 2016 landelijke dekking bereiken. KPN moet daarvoor op 1000 locaties in Nederland speciale LoRa masten plaatsen. Dat zijn allemaal locaties waar nu ook al 3G/4G zendmasten van de provider staan.

Share this post