Het was geloof ik vorige week dat er drie wetenschapsjournalisten bij Matthijs van Nieuwkerk aan tafel zaten. En dat was een opvallend moment omdat de drie – van nature niet bepaald uitbundige types – lyrisch waren, of zeg maar gerust in extase. Vincent Icke, Govert Schilling en Diederik Jekel bijna on the loose. Dat had allemaal te maken met zwaartekrachtsgolven: iets waar je in het dagelijks leven absoluut niets van gaat merken, maar wat toch een gigantische impact heeft. Een fenomeen dat Einstein al voorspelde, maar wat nog nooit eerder is aangetoond ook echt te bestaan. Het lukt de drie nauwelijks om in normaal Nederlands uit te leggen wat het inhoudt, maar net-niet-slimste-mens Govert Schilling kan het wel mooi omschrijven.
“Het is een compleet nieuwe manier om het heelal te bestuderen. Stel je eens voor dat je in de jungle loopt en stokdoof bent: je kunt alles zien en denkt de jungle te snappen. En dan plotseling gaat je gehoor aan, je krijgt er een nieuw zintuig bij en kunt hele nieuwe informatie vergaren over de wereld om je heen. Deze situatie kun je vergelijken met de zwaartekrachtsgolven: nu kunnen de trillingen van de ruimte bestudeerd worden.”
En je krijgt er als wetenschapper natuurlijk niet iedere dag een zintuig bij. Je moet het fragment uit de uitzending maar eens terug kijken, want het enthousiasme van de drie is aanstekelijk.
Als Einstein dus aan het begin van de 20e eeuw al gelijk had, en dat zwaartekrachtsgolven bestaan, dan is dat een enorme stap vooruit in de wetenschap. Waar nu met telescopen naar het universum wordt gekeken, kan met het detecteren van zwaartekrachtsgolven een nieuw zintuig worden toegevoegd. Wetenschappers kunnen als het ware ‘luisteren’ naar het donkere heelal en daarmee dingen leren over extreme gebeurtenissen die daar hebben plaatsgevonden.
De reden dat het gerucht gaat dat deze zwaartekrachtsgolven gedetecteerd zijn is een mailtje dat een natuurkundige naar zijn afdeling stuurde, waarin te lezen staat dat geruchten waar lijken te zijn. En nu staat er dus een persconferentie gepland waarin – als het goed is – hier door wetenschappers meer over verteld gaat worden. Aanstaande donderdag gaat dat gebeuren en iedere wetenschapper, sterrenkundige en natuurkundige ligt er al dagen wakker van. Donderdag 11 februari om 16.30 uur (onze tijd) is de persconferentie en horen we er meer over. To be continued…