Koningsdag is dé nationale feestdag van Nederland. Sommige bereiden zich er dagen op voor naar welke feestje ze moeten gaan en anderen gaan ’s ochtends vroeg hun bed uit om op tijd op de rommelmarkt te staan. Ook bedrijven spelen heel erg in op deze feestdag. Zo heeft Samsung een onderzoek gedaan naar de oranje pixels. Want hoe zit dat nou eigenlijk?
Want het is zo dat de oranje pixel helemaal niet bestaat. Maar toch zien we als we tv kijken kraakhelder oranje beeld. Het is een heel ingewikkeld verhaal over hoe dit zit, maar Samsung zocht het voor je uit!
Rood groen en blauw. Dat zijn de primaire kleuren van televisie. Kijk maar eens naar onderstaand plaatje; op basis van de kleuren groen, blauw en rood kun je álle kleuren maken. Deze kleuren staan aan de basis van alle technologie die de modernste televisies aan boord hebben. Iedereen weet, wat er gebeurt als je geel met rood mengt. Dan krijg je…. Precies.
Je kent vast nog de dia van vroeger. Dat is exact wat een LCD-scherm is. Zonder achtergrondlicht, zie je niets. Bij oudere LCD-televisies leek dat achtergrondlicht nog het meest op TL-verlichting. Dat type verlichting heeft als nadeel dat het een smal en beperkt kleurbereik heeft. Dus de weergave van het aantal kleuren die je op je scherm ziet, is dan óók beperkt. Verder is de techniek niet energiezuinig, wordt de televisie warm en wordt er kwik in gebruikt wat slecht is voor het milieu. Om energiezuinige TV’s te produceren die meer kleurecht zijn worden tegenwoordig LED-lampen gebruikt. Die zijn energiezuiniger en maken geen gebruik van kwik. Maar, een LED kleurenspectrum is nog steeds beperkt…
De pixels in het LCD-scherm bepalen de hoeveelheid licht én welke kleur er doorgelaten wordt. Op moment dat je wit wilt weergeven op het TV-scherm, laten de pixels al het licht door. Als je zwart wilt hebben dan blokkeren de pixels volledig en laten ze helemaal géén licht door. Pixels worden aangestuurd door het beeldsignaal: de pixels worden “open” en “dicht” gezet door het signaal wat de televisie ontvangt. Voor tussenliggende waarden (alles behalve kleuren wit en zwart) gaan pixels méér of juist minder open.
Weer terug naar het dia-voorbeeld. Als je een kaars houdt achter een dia, dan zie je de afbeelding op de dia in het geel, omdat een kaars nu eenmaal gelig licht verspreid. Als je de dia in het zonlicht houd, dan zie je al veel meer details en is de afbeelding levensechter omdat zonlicht een volledig kleurenspectrum afgeeft. Als je een gebrekkige lichtbron gebruikt, dan is het resultaat op je scherm ook gebrekkig. Alles valt of staat met de lichtbron waar, voor het meest waarheidsgetrouwe beeld, het volledige kleurenspectrum in moet zitten. Om de meest levensechte ervaring te kunnen bieden is het dus voor een TV-producent zaak om het meest optimale witte licht te projecteren op de pixels.
Kleuren mengen: dat hebben we allemaal wel eens gedaan. Gooide je vroeger bij het verven op de kleuterschool geel en rood bij elkaar, dan kreeg je oranje. Deed je iets meer rood, dan kreeg je donkerder oranje. Mengde je iets meer geel erbij in verhouding tot rood, dan kreeg je lichter oranje.
Een televisie werkt nét even anders: daar komen de kleuren tot stand doordat de pixels de kleuren in een bepaalde mate doorgeven. Voor oranje geldt ongeveer, dat je ongeveer 30 procent groen licht en 70 procent rood licht nodig hebt.