09.02.2015
Cybercrime

Zes mobiele beveiligingsmythes​

By: Jeroen de Hooge

BlogCybercrime

De populariteit van de smartphone groeit maar door. Logisch: je hebt toegang tot je e-mail, je sociale media en nog veel meer op een apparaat dat, in de meeste gevallen, gewoon in je broekzak past. In het nieuws horen we regelmatig over beveiligingsfouten, hackers en andere inbreuken op de privacy, maar gek genoeg denken velen van ons dat onze mobiele apparaten buiten schot blijven. Zie hieronder enkele van de meest hardnekkige mobiele beveiligingsmythes.

“Antivirusbescherming is niet de moeite waard voor een smartphone.” Dat dit apparaat in je handpalm past, wil niet zeggen dat het minder beveiliging verdient dan je computer. Uitgebreide bescherming tegen virussen, malware en spyware is juist onontbeerlijk. Bedenk goed hoe vaak je die telefoon uit je zak haalt, bijna zonder erbij na te denken: op straat, tijdens het sporten, in de rij voor de kassa. Hoe vaker een apparaat wordt gebruikt, hoe belangrijker het is om de informatie die het bevat te beschermen.

“Als ik mijn telefoon verlies, dan bel ik mezelf gewoon.” Een betere manier om een verloren smartphone te lokaliseren is een app die GPS gebruikt. Met behulp van GPS kan je op een kaart de locatie van uw toestel zien en dat is een stuk gemakkelijker én trefzekerder dan te proberen je ringtone te horen (als die al aanstaat!).

“Smartphones hebben geen last van phishing.” Phishing wordt ook gedaan via sms-berichten – het zogenaamde SMiShing – en sociale-media-apps. Bovendien maakt het kleinere scherm van een telefoon het moeilijker om verdachte links te herkennen.

“Apps voor de telefoon zijn veilig als ze van een vertrouwd merk zijn.” Het is voor de geoefende fraudeur een fluitje van een cent om een kwaadaardige app veilig te laten lijken en ook nog in de gerenommeerde appstore te krijgen. McAfee Labs heeft vastgesteld dat ruim 80 procent van de Android-apps je volgt en je persoonlijke informatie verzamelt. Apps zijn ook de meest voorkomende manier om malware op uw smartphone of tablet te doen belanden.

“Zolang mijn telefoon een PIN-code heeft, kan het geen kwaad om apps automatisch op mijn rekeningen te laten inloggen.” Een PIN biedt onvoldoende bescherming, omdat hackers de code kunnen raden of met speciale software in staat zijn de vier cijfers te achterhalen. Het is frappant hoe vaak pincodes als 1234, 0000 of 2222 worden gebruikt. Zelfs bij een langere pincode of een wachtwoord is het aan te raden om apps niet automatisch te laten inloggen, hoe handig dit ook is. Toegang van derden tot bankrekeningen, nepberichten uit je naam op sociale media: daar zit niemand op te wachten.

“SMS is veilig.” De Short Message Service biedt geen bescherming of beveiliging van welke aard dan ook. Dit betekent dat sms-en niet per se veilig is en zelfs vaak voor spam wordt gebruikt.

Het is daarom zeker aan te raden om een goede mobiele beveiligingsapp op je toestel te zetten. Er zijn goede – en gratis! – apps te vinden in app stores, die je smartphone niet alleen beveiligen tegen malware, maar bijvoorbeeld ook je toestel helpen lokaliseren of wissen bij verlies of diefstal.

Deze blogpost is geschreven door Radboud Beumer, Sr Regional Director Benelux Intel Security.

Share this post