12.05.2015
Startups

Startup innoveert juwelen industrie met non-mined diamanten

By: Redactie Dutchcowboys

BlogStartups

Eén van de meest traditionele industrieën is die van de juwelen. Dat heeft natuurlijk zijn charme, maar brengt ook ongemak met zich mee. Zo is het voor het gros van de consumenten haast onmogelijk om een eigen juweel samen te stellen, of überhaupt te kopen. Daarbij zijn de gebruikte materialen vaak een enorme aanslag op mens en milieu. De startup House of Eléonore wil daar verandering in brengen.

Door gebruik te maken van moderne technieken als 3D-printtechnologie, Fairtrade goud te gebruiken in samenwerking met Max Havelaar en non-mined diamanten te gebruiken die geslepen zijn door Royal Asscher weet de Amsterdamse startup de juwelen industrie verantwoordelijker, milieuvriendelijker, efficiënter én toegankelijker te maken.

Bernd Damme, oprichter van House of Eléonore: “Het geven of ontvangen van een juweel markeert altijd een bijzonder en persoonlijk moment. Dan is het vreemd dat je overgeleverd bent aan datgene wat je in de etalage ziet. House of Eléonore wil juwelen voor een groter publiek bereikbaar maken, zodat een ieder een bijzonder moment kan vieren met een persoonlijk sieraad en uniek design.

Kickstarter

Om dit helemaal te kunnen perfectioneren loopt er ook een crowdfunding-campagne op Kickstarter. Het doel is om daar 50.000,- euro op te halen. Daarmee zal de eerste ready-to-wear collectie van juwelen in samenwerking met vakbekwame goudsmeden in Nederland gelanceerd worden, worden de eerste non-mined diamanten gecreëerd en wordt het Fairtrade goud van Max Havelaar ingekocht.

Techniek

Dankzij het gebruik van 3D-printtechniek kunnen consumenten van tevoren hun ‘concept-ring’ perfectioneren en passen. Bovendien kunnen de – in Nederland werkende – artisanale goudsmeden waarmee de startup samenwerkt, de productie van 90 dagen terugbrengen naar 2 weken.

Non-mined diamanten

Het ontwikkelen van een non-mined diamant is exact gelijk aan die van het ontstaan van een natuurlijke diamant onder de grond. Een proces van een aantal weken tijd, met als resultaat de geboorte van een diamant die dezelfde eigenschappen heeft als een diamant uit een mijn. Deze technologie bestaat al sinds de jaren vijftig – toen nog puur voor industriële doeleinden, zoals de diamanten die in boren worden gebruikt. In de jaren negentig begon het ook mogelijk te worden voor juwelenkwaliteit. Pure koolstof komt onder een intens hoge druk te staan (2.5 miljoen kilo op een vierkante centimeter) en wordt verhit tot een temperatuur van 1500 graden Celsius. Naar verloop van tijd ontstaat dan een ruwe diamant, net als uit een mijn. Uit deze ruwe diamant wordt dan een mooie, volwaardige diamant geslepen.

Royal Asscher

Royal Asscher gelooft sterk in deze ontwikkeling en heeft dan ook in het bedrijf geïnvesteerd en brengt onder andere 161 jaar kennis en ervaring mee op het gebied van diamanten en juwelen. Mike Asscher van Royal Asscher: “Het feit dat de diamantmijnen rond 2020 uitgeput beginnen te raken en de vraag toeneemt versterkt mijn geloof dat non-mined diamanten de toekomst in onze industrie zijn.”

Het gebruik van een non-mined diamant heeft naast een positief financieel ook een milieutechnisch aspect. Bij een non-mined diamant wordt namelijk tot 5 keer minder Co2 uitgestoten van bij het winnen van een natuurlijk diamant.

Share this post