In Frankrijk is bij de start van 2015 een nieuw decreet over internet-surveillance, dat een jaar geleden was goedgekeurd, van kracht gegaan. Deze controversiële maatregel biedt de Franse autoriteiten
een administratieve toegang tot communicatie-gegevens van zijn onderdanen.
Het decreet stelt Franse overheidsdiensten in staat toegang te eisen op een brede waaier van telecomdiensten, met inbegrip van telefoongesprekken, tekstberichten en internet-toegang van zowel particulieren als operatoren. De introductie van de nieuwe maatregel is tijdens de voorbije kerstdagen gepubliceerd. Het decreet werd in december vorig jaar goedgekeurd en was volgens Le Point voor velen een complete verrassing.
“Minder dan 2 maanden voordien had de Franse president François Hollande tijdens een telefoongesprek met zijn Amerikaanse collega Barack Obama nog zijn fundamenteel protest geuit nadat uitgelekt was dat het Amerikaanse National Security Agency (NSA) miljoenen telefoongesprekken in Frankrijk had onderschept,” merkt Le Point op. “Hollande had het daarbij over onaanvaardbare praktijken. Voortaan zal de Franse regering echter zelf controle krijgen over de communicatie-gegevens van zijn inwoners.”
Sancties
De surveillance-activiteiten zullen worden toevertrouwd aan een interdepartementele groep, die de aanvragen voor de toegang tot bepaalde data zal behandelen en ook zal instaan voor het verzamelen van de gegevens bij de operatoren. ”
Onder meer de ministeries van binnenlandse zaken, defensie en financiën zullen in de interdepartementele groep zijn vertegenwoordigd,” zo vervolgt Le Point.
“De wet werd doorgedrukt als een verdediging tegen mogelijke terroristische dreigingen, maar wordt door verschillende partijen op de korrel genomen.” Er werd wel een controle-commissie opgezet die de activiteiten van de interdepartementele groep moet screenen.
“De controle-commissie heeft wel het recht om informatie over de surveillance-initiatieven op te vragen, maar heeft geen enkele macht om sancties op te leggen voor eventuele inbreuken of mogelijke misbruiken te melden.”
[Afbeelding via Fotolia]