27.01.2015
Startups

Innovatieve oplossingen voor de toekomst van energie

By: Jeroen de Hooge

BlogStartups

Rockstart presenteerde vandaag de geselecteerde startups die zullen deelnemen aan de
tweede editie van Rockstart’s Smart Energy Accelerator. Deze startups krijgen 6 maanden de kans om hun ideeën en ambities te verwezenlijken in de complexe energie-industrie. Het programma opent netwerken en geeft toegang tot investeerders, en samen met meer dan 90 ervaren mentoren worden de teams door Rockstart geholpen om hun bedrijf versneld op te bouwen.

rockstart-startups-smart-energy-entelligo-
rockstart-startups-smart-energy-entelligo-
rockstart-startups-smart-energy-P3
rockstart-startups-smart-energy-P3
rockstart-startups-smart-energy-viridom
rockstart-startups-smart-energy-viridom
rockstart-startups-smart-energy-Wirewatt
rockstart-startups-smart-energy-Wirewatt
rockstart-startups-smart-energy-zenodys
rockstart-startups-smart-energy-zenodys

Zelf energie opwekken

Een van de doelen van innovatie in de smart energy sector is om mensen de mogelijkheid te geven om hun energievoorziening in eigen hand te nemen. Iets dat niet alleen beter is voor het milieu (en bijna altijd goedkoper), maar er uiteindelijk ook toe leidt dat men niet meer afhankelijk is van energietoevoer uit het buitenland of van grote gecentraliseerde bedrijven.

Om de drempel te verlagen om lokaal schone energie op te wekken zorgt een van de startups, P3 uit Engeland, er bijvoorbeeld voor dat je kosteloos kunt bijdragen aan zonnepanelen op een school
of sportvereniging in je buurt als je overstapt naar een nieuwe energieleverancier, of het contract met je huidige leverancier verlengt.

Masar uit Finland en Wirewatt uit Mexico hebben ieder op hun eigen manier beide als doel om in landen waar nog onvoldoende vermogen is om electriciteit op te wekken, en het netwerk daarom zelfs af en toe uitvalt, op grote schaal hernieuwbare energiebronnen te introduceren. Dat doen ze door kleinschalige projecten te verzamelen en op te zetten en deze aan te bieden aan financiers.

Als we uiteindelijk samen onze eigen energie gaan opwekken ontstaan nieuwe uitdagingen- zo kan het bijvoorbeeld zijn dat er op een bepaald moment zoveel energie wordt opgewekt dat het niet direct zal worden gebruikt. De Nederlandse startup
Capacity Energy Storage ontwikkelt daarom een handige manier om energie op te slaan, zodat je je energie kunt verkopen aan een groter energienetwerk of zelf kunt gebruiken wanneer dat uitkomt.

Minder energie verbruik

Behalve het opwekken van schone energie is een van de doelen van de smart energy sector om ervoor te zorgen dat men slimmer omgaat met energie, zodat er geen energie wordt verspild wanneer dat niet nodig is. Er zijn dan ook een aantal startups in het programma opgenomen die gebruikers op een duidelijke manier inzicht willen geven in hun energieverbruik en ze daarnaast de juiste manieren willen bieden om op een comfortabele manier minder energie te verbruiken, zodat zowel geld als het milieu worden bespaard.

Viridom (uit Cyprus) geeft met een app inzicht in je energieverbruik en productie, en geeft daarbij aan welke mogelijkheden je hebt om daar meer aan te verdienen of op te besparen als je bereid bent om kleine veranderingen te maken in je gedrag (denk bijvoorbeeld aan je wasmachine aanzetten op een ander tijdstip dan je gewend bent).

Bleeve, een andere Nederlandse startup in de selectie, ontwikkelt een platform waarmee je op basis van een aantal eigenschappen van je huis en je energierekening op een gemakkelijke manier kunt ontdekken wat je kunt aanpassen aan je woning om het meeste geld (en energie) te besparen. Een voorbeeld van een advies kan bijvoorbeeld het aanbrengen van dubbel glas zijn, of het installeren van zonnepanelen.

Als je dan eenmaal weet waar je naar op zoek bent (zonnepanelen, bijvoorbeeld), is de volgende uitdaging om de juiste leverancier te vinden. Het Italiaanse
Entelligo bouwt een app voor leveranciers waarmee ze precies aan jou kunnen laten zien wat de impact van hun product zal zijn op jouw energieverbruik. Zo maken ze onder andere visueel wat je ermee kunt besparen (in zowel energie als geld) door middel van een app.

Samenwerken

Er zijn ook slimme, automatische manieren te bedenken om energie te besparen. Dat je licht pas aan gaat als je binnen komt, bijvoorbeeld, of dat je wasmachine pas gaat draaien op het moment dat er de meeste groene energie beschikbaar is. Dit zijn voorbeelden van wat het Sloveense Zenodys mogelijk maakt. Zij bouwen een applicatie waarmee verschillende apparaten en gadgets aan elkaar worden gelinkt in één systeem, zodat het voor bedenkers van nieuwe toepassingen van het ‘Internet of Things’, waarbij alle apparaten verbonden zijn aan het internet, makkelijk is om hun nieuwe ideeën tot leven te brengen.

rockstart-startups-smart-energy-finch buildings
rockstart-startups-smart-energy-finch buildings

Slimmere bouw

Ten slotte kan ook energie worden bespaard door middel van de manier waarop huizen en andere ruimtes worden ontworpen, gebouwd en gebruikt.
Finch Buildings bouwt huizen die duurzaam, verplaatsbaar, uitbreidbaar en stapelbaar zijn. Om er in te wonen hoef je ze alleen maar neer te zetten en op de riolering / elektriciteitsnetwerk aan te sluiten. Ze zijn gemaakt van duurzaam materiaal en kunnen gemakkelijk worden hergebruikt voor verschillende doeleinden.

Meer informatie over de Smart Energy Acceleratoris te vinden via de website.

Share this post