Een dak boven je hoofd kan gezien worden als de eerste levensbehoefte. Voor sommigen onder ons die dit inmiddels hebben bereikt is een groter dak een tweede eis. Daar heeft Winsun Decoration Design Engineering Co, een Chinees bouwbedrijf een antwoord op gevonden. Met behulp van een gigantische 3D printer, bouwt het bedrijf circa 10 echte huizen per dag.
De afmetingen van deze gigantische 3D printer die het bedrijf gebruikt om de huizen te bouwen mogen er wezen: 6.6 meter hoog, 10 meter breed en 150 meter lang. De productiekosten van deze mega 3D printer worden geschat op een luttele 3,2 miljoen dollar.
Het idee van een 3D printer is daarentegen niet nieuw en werd al eerder toegepast, maar de snelheid waarmee deze printer is geproduceerd is bijna onwerkelijk te noemen. In slechts 12 jaar is de printer gemaakt en nu dus klaar voor gebruik. Veel van jullie zullen zich afvragen waar de inkt vandaan komt. Deze wordt vervaardigd uit een mengsel van gerecycled materiaal en industrieel afval.
Een nieuw huis uit de printer, maar wat dan?
Ieder huis heeft een totale oppervlakte van 200 vierkante meter is kost rond de 4.800 dollar. In de 3D printer worden er verschillende onderdelen geprint welke los van elkaar naar de plaats van bestemming worden gebracht. Eenmaal daar aangekomen kunnen de losse stukken makkelijk in elkaar gezet worden en ontstaat er binnen een korte tijd een complete woning. Deze nieuwe techniek is vooral handig bij natuurrampen waarbij er in korte tijd een hoge woningnood ontstaat. Ook voor ons is het wellicht een ideale oplossing aangezien de prijzen van een huis relatief laag zijn.
Ma Yihe, het brein achter de 3D printer
Met behulp van de mega 3D printer bouwt Ma Yihe niet alleen huizen. Ook zijn eigen kantoor en research center zijn op deze manier gemaakt. Het hele kantoor met een oppervlakte van 10.000 vierkante meter duurde slechts een maand om te bouwen. Daarnaast is bekend dat toekomstige eigenaren van een 3D huis zelf bepaalde kleurpatronen kunnen kiezen. Ma Yihe ziet in de toekomst voor zich dat zelfs torenhoge wolkenkrabbers op deze manier gemaakt kunnen worden.