Dat het niet goed gaat met Blackberry is bekend. De pionier op het gebied van smartphones kan niet profiteren van de voordelen die ze hebben ten opzichte van concurrenten Apple en Samsung, want behalve regeringsleiders die min of meer verplicht een Blackberry moeten gebruiken vanwege de manier waarop deze gebruik maakt van een vorm van encryptie die dataverkeer veiliger maakt, kiest het gros van de mensen voor de nieuwste iPhones of Galaxy’s.
De kwartaalcijfers liegen er niet om: de hoeveelheid verkochte telefoons halveerde bijna in het derde kwartaal ten opzichte van het tweede kwartaal van dit jaar en dus daaalde de omzet ook dramatisch. Afschijvingen op op voorraden en andere zaken resulteerden in een nettoverlies van 4,4 miljard dollar (ruim 3,2 miljard euro).
Lichtpuntje, wat door beleggers in ieder geval als zodanig is opgepakt (de koers van het aandeel steeg na de bekendmaking) is de samenwerking met Foxconn die Blackberry tegelijk met de kwartaalcijfers bekend maakte. Dit Taiwanese bedrijf gaat mobieltjes voor Indonesië, Mexico en andere op smartphonegebied snel groeiende landen maken.