Facebook kondigde gisteren avond aan dat het een definitieve overeenkomst bereikt heeft voor de overname van WhatsApp. Het sociale netwerk betaalt 12 miljard dollar waard aan Facebook aandelen, 4 miljard dollar cash. En nog eens 3 miljard aan Facebook aandelen voor alle oprichters en medewerkers over een periode van 4 jaar.
WhatsApp heeft in korte tijd een toonaangevende en snel groeiende real-time mobiele messaging-dienst uitgebouwd. Iets meer dan 450 miljoen mensen gebruiken de dienst maandelijks, 320 miljoen daarvan zelfs dagelijks. Verder begint het volume van het aantal verstuurde berichten het wereldwijde SMS volume te naderen. En krijgen ze er op dit moment bijna 1 miljoen nieuwe geregistreerde gebruikers per dag bij.
Maar is dat na de overname nog steeds zo? In de blogpost van Jan Koum, mede-oprichter en CEO van WhatsApp, is te lezen dat er niks voor de gebruikers zal veranderen. Maar Facebook zal deze investering toch ook terug willen verdienen.
Onder ons bericht op Facebook werd niet echt positief gereageerd. En dat was ook op Twitter het geval! Gaat dit ten koste van onze privacy? Wordt de dienst op termijn nu toch betaald? Of komen er advertenties in WhatsApp? Zijn er nog soortgelijke diensten beschikbaar?
Inmiddels hebben we er een nachtje over kunnen slapen, hoog tijd om een analyse los te laten op de eerste online meningen. Tipje van de sluier: privacy en alternatieven voor Whatsapp.
Terugkijkend naar gisteravond was NU.nl er om 23:12 als de kippen bij met een nieuwsbericht. De NOS volgt enkele minuten daarna met haar eigen bericht. Zo worden er in het eerste uur bijna 10.000 berichten gedeeld, wat neerkomt op zo’n 160 berichten per minuut!
Volgens de verklaring van Facebook en ook WhatsApp gaat er op korte termijn niet heel veel veranderen. Whatsapp en Facebook’s eigen Messenger app blijven gewoon apart van elkaar bestaan:
“Facebook fosters an environment where independent-minded entrepreneurs can build companies, set their own direction and focus on growth while also benefiting from Facebook’s expertise, resources and scale. This approach is working well with Instagram, and WhatsApp will operate in this manner. WhatsApp’s brand will be maintained; its headquarters will remain in Mountain View, CA; Jan Koum will join Facebook’s Board of Directors; and WhatsApp’s core messaging product and Facebook’s existing Messenger app will continue to operate as standalone applications,” aldus Mark Zuckerberg.
Het lijkt er dus op dat WhatsApp (nog) niet samen zal gaan met Messenger van Facebook. Met 450 miljoen gebruikers, waarvan 70% dagelijks actief is, kan ik me ook niet voorstellen dat ze direct veel zullen veranderen. Maar goed, je weet het nooit…
Wat vanaf het eerste moment al direct opviel, was het hoge aantal negatieve reacties op de overname. We maken ons vooral druk om mogelijke advertenties, dat Facebook nu nog meer van onze gegevens krijgt en bovenal dat ons telefoonnummer nu niet meer veilig is! Facebook staat er al niet om bekend zich veel aan te trekken van privacy, dus de reacties kan ik me enigszins voorstellen.
Welke alternatieven zijn er voor WhatsApp?
Veel twitteraars zijn al op zoek naar een alternatief. Het is dan natuurlijk wel de vraag of je gegevens beter af zijn bij tech-giganten als Google (Hangouts), Apple (iMessage), Samsung (ChatOn) of Skype (Microsoft).
De tijd zal het leren. Ik ben vooral benieuwd naar hoeveel mensen uiteindelijk WhatsApp werkelijk zullen verwijderen. Ik sluit af met een ofwel ontzettend positieve, danwel sarcastische tweet. Ik moest er in ieder geval om glimlachen…