31.12.2013
Online

De Hoeveel Ben Je Waard?-tool.

By: Jeroen de Hooge

BlogOnline
de-hoeveel-ben-je-waard-tool.jpg
de-hoeveel-ben-je-waard-tool.jpg

Eén van Nederlands oudste en laatste taboes gaat doorbroken worden, namelijk het praten over de persoonlijke financiën.

Talpa, SBS6 en ING hebben de handen in één geslagen en het resultaat daarvan is het spraakmakende tv-programma ‘Hoeveel Ben Je Waard?’ en de ING ‘Hoeveel Ben Je Waard?’-tool waar de Nederlander zijn financiële status online kan taxeren.

Door de inzet van zowel online als offline wil ING de Nederlander bewust maken van hoe zij er financieel voor staan. 

Met tv-programma op SBS6 dat vanaf 8 januari wekelijks uitgezonden zal worden zullen verschillende huishoudens door presentator Viktor Brands getaxeerd worden. Via de app kan de kijker online participeren en kijken of zij de financiële gesteldheid van de kandidaten kunnen inschatten.  

Preview van het tv-programma ‘Hoeveel Ben Je Waard?’

Voor wie nieuwsgierig is wat zij zelf waard zijn is er de ING ‘Hoeveel Ben Je Waard?’-tool waar gemakkelijk uitgerekend kan worden hoe de gebruiker er zelf voorstaat.

In tijden van financiële crisis is het natuurlijk helemaal niet gek om op de hoogte te zijn van jouw financiële fitheid, want weet de Nederlander eigenlijk hoeveel hij waard is?
Je salaris. Je bezittingen: van je huis en je auto tot je smartphone en die sok met euro’s onder je matras? Maar ook je beleggingen, je spaargeld en je schulden én wat geef je uit aan bijvoorbeeld vakanties of boodschappen? Hoe is je pensioen geregeld? Studiegeld voor de kinderen? Alles wordt voor je in kaart gebracht.

Ook kan in de tool de waarde van de gebruiker (in Euro’s) vergeleken worden met de waarde van de rest van Nederland. Zien hoe de ING ‘Hoeveel Ben Je Waard’-tool werkt doe je hier.

Een sympathiek project van de ING wanneer je de volgende statistieken ernaast legt:

Een op vijf heeft geen buffer.

Een op de vijf Nederlandse huishoudens (20%) heeft geen financiële buffer, blijkt uit onderzoek van het Nibud in samenwerking met ING. Bij nog eens 20% zit er minder dan € 2000 in het reservepotje. Volgens het Nibud zou iedere Nederlander minimaal ruim € 3500 aan spaargeld moeten hebben.
Bron: ING Economisch Bureau, Nibud

Driekwart niet bezorgd om financiën na pensionering.

Werknemers maken zich niet veel zorgen over hun financiën na pensionering. Bijna driekwart van de Nederlandse beroepsbevolking is niet of nauwelijks bezorgd of zij genoeg geld hebben om normaal van te kunnen leven als ze met pensioen zijn, blijkt uit de Pensioenmonitor 2013 van Wijzer in Geldzaken. Daarnaast heeft 40% nog nooit nagedacht over uitgaven en inkomsten na pensionering.
Bron: Pensioenmonitor

Een taboe doorbreken is niet zomaar gedaan en zeker ambitieus te noemen, maar het creëren van bewustwording van de persoonlijke financiën kan zeker geen kwaad in financieel onzekere tijden en zal de ING sympathie opleveren.

Share this post