15.08.2014
Mobile

Viv, de opvolger van Siri, leert zichzelf nieuwe vaardigheden

By: Dominique Dewitte

BlogMobile

Een digitale assistent zal in de toekomst bijna alle vragen en behoeften van de gebruiker kunnen beantwoorden en invullen. Zo laten de ontwikkelaars van de digitale assistent Viv tegenover Wired weten. Het zijn dezelfde ontwikkelaars die eerder aan Siri hebben gewerkt maar die technologie bleek een aantal beperkingen te vertonen die ze met Viv weg kunnen werken.

Technologie zoals Siri kan een reeks individuele taken uitvoeren, maar het wordt veel moeilijker om die verschillende opdrachten te combineren, zoals in het echte leven vaak noodzakelijk is,” aldus Stevy Levy (Wired). “Terwijl Siri alleen opdrachten kan uitvoeren die de ingenieurs van Apple expliciet hebben geïmplementeerd, zou Viv in staat zijn om zichzelf nieuwe vaardigheden aan te leren, hierdoor wordt de capaciteit van de digitale assistent nagenoeg ongelimiteerd. Volgens de ontwikkelaars van Viv zal de digitale assistent uiteindelijk aan de hand van persoonlijke voorkeuren en de alomtegenwoordige aanwezigheid van connectie-mogelijkheden nagenoeg elke vraag of functie kunnen invullen.”

Artificial Intelligence

De mogelijkheden van deze ontwikkelingen zijn nagenoeg onuitputtelijk,” geeft Oren Etzioni, hoofd van het Allen Institute for Artificial Intelligence, toe. “Indien de oprichters van VivLabs hun beloftes kunnen invullen, krijgt de toekomst van artificiële intelligentie daadwerkelijk vorm en kan mogelijk een miljardenindustrie worden aangeboord.” 

VivLabs hoopt dat de technologie ooit in een brede waaier van aan het internet-verbonden apparaten zal worden ingebouwd. De ontwikkelaars voeren aan dat kunstmatige intelligentie ooit, net zoals elektriciteit, een gewone nutsvoorziening voor het dagelijkse leven zal worden.

VivLabs werd opgericht door Dag Kittlaus, Adam Cheyer en Chris Brigham, die eerder ook voor de creatie van Siri tekenden. “Siri was het eerste hoofdstuk van een langer verhaal,” voert Kittlaus aan. Hij geeft toe dat – onder meer door Google, Microsoft en Amazon – inmiddels al meerdere systemen zijn ontwikkeld die door de menselijke stem worden gestuurd, maar al die technologieën kennen volgens hem hun afgebakende grenzen. De meeste systemen slagen er volgens VivLabs nog steeds niet in om complexe vragen, waarbij tegelijkertijd informatie over verschillende onderwerpen moet worden gecombineerd, op te lossen. Viv zou dit soort beperkingen kunnen overstijgen door zelf nieuwe codes te creëren.

Viv heeft de mogelijkheden om informatie over de verschillende onderdelen van een complexe vraag op te zoeken en te combineren tot een zinvol en efficiënt antwoord,” benadrukken de ontwikkelaars. “Omdat Viv met een open systeem werkt, zullen bedrijven en applicaties bovendien de mogelijkheid krijgen om een onderdeel van het brein van de artificiële intelligentie te worden. Viv zal door de contacten met de buitenwereld extra kennis vergaren, maar zal meer weten dan wordt aangeleerd en zal ook elke dag slimmer worden. Daardoor zal Viv uiteindelijk een digitale assistent worden die de wens van de gebruiker kent vooraleer een vraag wordt gesteld en automatisch voor de gepaste oplossingen zorgt.”

Dag Kittlaus schetst de toekomst van Viv aan de hand van het voorbeeld van de gebruiker die om 2 uur in de nacht dronken de deur van het café achter zich dicht trekt en zijn smartphone toevertrouwt teveel te hebben gedronken. “Dat is de enige actie die de dronken gebruiker dient te ondernemen om uiteindelijk toch veilig thuis te geraken,” verduidelijkt Kittlaus. “Viv zal de vaste taxidienst van de gebruiker of een andere vervoersoplossing contacteren om de dronken klant voor de deur van het café te komen ophalen en de service ook de weg wijzen naar de eindbestemming.” 

In de toekomst zal Viv mogelijk zelf de dronkenschap van zijn gebruiker al herkennen en automatisch de nodige stappen nemen.

[Afbeelding © Fotolia]

Share this post