In het huis van de toekomst zal draadloze energie net zo vanzelfsprekend zijn als draadloos internet. Aldus Dr. Katie Hall, CTO WiTricity, een startup die draadloze resonantie op de markt wil brengen. “Ons doel is om huizen via magnetische luchtvelden van energie te voorzien zonder enige bedrading.”
Het werkt als volgt: WiTricity bouwt een ‘Source Resonator’ – een spoel van stroomdraad – die een magnetisch veld genereert wanneer hij op het elektriciteitsnet wordt aangesloten. Als een andere spoel nabij is, wordt het mogelijk om tussen de twee spoelen een elektrische lading op te wekken zonder dat daar enige bedrading voor nodig is.
Er is geen risico op elektrocutie. De magnetische velden waar de energie wordt opgewekt zijn “perfect veilig” volgens Hall, net zoals Wi-Fi-routers dat zijn. WiTricity bewees al smartphones en laptops draadloos te kunnen opladen en slaagde er tevens in om een tv van stroom te voorzien zonder stopcontact. Nu experimenteert het bedrijf met een elektrische lader voor een auto.
“Ik zal met mijn auto naar huis kunnen rijden, niks in hoeven te pluggen en je staat ook nooit meer bij het tankstation. Ik kan me bijna niet voorstellen hoezeer alles zal veranderen wanneer we op deze manier gaan leven,” aldus Hall.
Ze ziet nog meer revolutionaire mogelijkheden. Medische toestellen zoals hartpompen zouden subtiel in het lichaam van patiënten kunnen worden opgeladen. Men zal ook mobiele gadgets kunnen herontwerpen om ze efficiënter, praktischer en functioneler te maken eens de grenzen aan het gebruik van lithiumbatterijen vervagen.
De grootste uitdaging voor WiTricity is nu om de afstand te vergroten waarop energie efficiënt kan worden overgebracht. Deze afstand hangt af van de grootte van de elektriciteitsspoelen en wordt in de komende jaren hopelijk nog verder geoptimaiseerd. Het bedrijf hoopt binnenkort alvast draadloos herlaadbare AA-batterijen op de markt te brengen.
De mogelijke toepassingen van de technologie zijn in ieder geval eindeloos. “Op termijn zullen kinderen ons vragen waarom we dingen ‘draadloos’ noemen,” stelt Hall.