08.08.2014
Cybercrime

​Dirty Dozen Spampionship

By: Redactie Dutchcowboys

BlogCybercrime

Het WK is net voorbij, de Tour de France is gereden, tijd voor een kampioenschap dat er echt toe doet. Het Dirty Dozen Spampionship! Een wereldwijd “kampioenschap” waarbij wordt gekeken welke 12 landen verantwoordelijk zijn voor de grootste hoeveelheden verzonden spam die jij en ik dagelijks in onze inbox ontvangen.

Ieder kwartaal onderzoekt SophosLabs welk land het meeste spam verstuurd en zet dit om in twee tabellen waar bij het eerste klassement het totale spamvolume per land te zien is.

Spam VS
Spam VS

De tweede tabel treedt meer in detail en houdt rekening met de totale bevolking van het land. Hiermee toont het onderzoek aan hoeveel spam er precies per persoon wordt verstuurd.

wit-rusland-spam
wit-rusland-spam

Bulgarije en de VS aan kop in het Spampionship

Wat meteen opvalt is de koppositie van de VS op gebied van totale spamvolume. Dit is zelfs gegroeid van 16.4% in het eerste kwartaal van 2014 naar een wereldwijd aandeel van 24.2%. De voornaamste reden voor deze koppositie zit hem natuurlijk in het feit dat de VS een groot deel van de online bevolking huisvest en een nog groter deel van s ’werelds internetinfrastructuur.

Omwille van die reden is de tweede tabel in dit Spampionship opgenomen waarbij de VS als benchmark wordt gebruikt. In deze tabel kijken we dus in hoeverre een land per persoon meer of minder spam stuurt dan iemand in de VS.

De leider in dit klassement is in het tweede kwartaal Bulgarije, waar een persoon ongeveer 2 keer zoveel spam verstuurd in vergelijking met iemand uit de VS.

Even ter verduidelijking: Nederland bekleedt in het eerste klassement de 27e plaats met ongeveer 0.71% van het wereldwijde spamvolume en in het tweede klassement de 31e plaats. We doen het dus niet zo slecht in vergelijking met bijvoorbeeld Frankrijk, Italië of Spanje!

Malware is vaak de boosdoener

Daarmee bedoel ik dat de landen in deze top 12-tabellen niet de ergste cybercriminelen huisvesten. In de meeste gevallen gaat het hier om computers die zijn besmet met malware en daardoor worden ingezet voor het versturen van spam.

Beeld je in dat je computer zodanig is besmet en dat een cybercrimineel in staat is via jouw pc spam te sturen zonder dat jij dit merkt. Het houdt daar niet op…als een cybercrimineel dit al van je computer kan vragen, kan hij ook:

  • Je toetsaanslagen opvragen en zo online gebruikersnamen en wachtwoorden overnemen
  • Doorheen je bestanden bladeren en interessante data stelen
  • Je verleiden te klikken op valse advertenties om zo omzet te genereren
  • Meer malware downloaden zoals ransomware (software dat je bestanden versleuteld en pas vrij geeft wanneer je losgeld betaalt)
  • Websites van anderen aanvallen, waardoor de schijn ontstaat dat jij de crimineel bent

In de meeste gevallen heeft een computer die spam stuurt (meestal onbewust), ook een of meerdere van bovenstaande acties uitvoeren.

Een kwestie van bewustwording

Het WK laat ons iedere vier jaar zien dat voetbal overal mateloos populair is. Laten we hopen dat het Spampionship ons bewust maakt dat spam een globaal probleem waar we allemaal mee te maken hebben, en ook met z’n allen wat aan kunnen doen. Gezien bijna alle spam afkomstig is van mensen die de beveiliging van hun apparaten niet op orde hebben, is het een kwestie van goede anti-virus op je persoonlijke apparaten te plaatsen of een goede netwerkbeveiliging te hanteren binnen je eigen organisatie.

[Afbeelding © Fotolia]

Share this post