Het wordt al langer geroepen: Mobile, daar ligt de focus voor de komende jaren. Van het gigantische aanbod aan onderwerpen op SXSW heb ik daarom ook veelal mijn focus gelegd op mobile. Ik ben in aanraking gekomen met nieuwe technologieën en ontwikkelingen, maar heb ook veel bevestiging gekregen op hetgeen waar ik een langere tijd mee rond liep. Maar met name op gebied van user experience design was SXSW een leerzame ervaring.
Over naar het topic van dit artikel. Welk type app biedt nou de beste gebruikerservaring? Eerst nog even de verschillende mogelijkheden op een rijtje.
Native
Native apps worden fysiek op het mobile device geïnstalleerd en zijn beschikbaar via application stores zoals bijvoorbeeld Apple’s App Store en Google’s Play Store. De apps zijn speciaal ontwikkeld voor één platform en kunnen hierdoor optimaal profiteren van de mogelijkheden die mobiele devices bieden, zoals GPS, het kompas, de acceleratiemeter, contacten, bluetooth en dergelijke. Ook kunnen native apps gebruik maken van gestures en het notificatiesysteem van het device.
Web apps
Web apps zijn eigenlijk geen echte applicaties, al hebben ze veel weg van native apps. Het zijn feitelijk websites, maar zijn niet als zodanig geïmplementeerd. Web apps zijn te benaderen door een url die je kunt opgeven in de reguliere webbrowser. Ze zijn dan direct te gebruiken, maar zijn ook te bookmarken waarmee je ze voortaan via het home-scherm met een icoon kan openen. Met de komst van HTML 5 zijn web apps in populariteit gestegen. HTML 5 biedt namelijk betere mogelijkheden een native app als het ware te simuleren.
Hybride
Hybride apps zijn gedeeltelijk web app en gedeeltelijk native app. Net als native apps zijn deze te downloaden via een app store en bieden mogelijkheden voor het gebruik van de technieken in het device. Net als web apps maken hybride apps gebruik van HTML5. De HTML wordt door de browser gerenderd en ingesloten binnen de app.
Welk type app is de beste keuze?
Dit hangt samen met veel factoren, waarbij naar mijn mening de user experience het zwaarst weegt. Voordat ik inga op user experience, eerst nog een aantal ook belangrijke punten op een rijtje die je ook zeker in je overweging moet meenemen.
• Vindbaarheid van content
Wil je dat gebruikers via zoekmachines als Google de content kunnen vinden binnen jouw app, ga dan voor een web app. Native apps zijn niet van buitenaf doorzoekbaar. Gebruikers moeten dan eerst naar de application store, de app downloaden en installeren om vervolgens in de app te zoeken naar de gewenste informatie. Dit kost simpelweg teveel moeite.
• Platform onafhankelijkheid
Het mooie aan web- en hybride apps is dat veel van de HTML code herbruikbaar tussen de verschillende devices. Dit bespaart tijd en moeite, en dus ook geld. Ook in het onderhoud van de apps scheelt dit aanzienlijk. Je hoeft immers niet de volledige app voor verschillende platformen te onderhouden.
De user experience
Een goede user experience valt of staat met een tal van elementen. Maar waarom is een goed user experience design belangrijk? In mijn ogen is dat onderscheiding en meerwaarde die je (ten opzichte van andere apps) biedt. Wat kan je uit native apps halen, wat web- en hybride apps je niet kunnen bieden?
Het gebruik van bijvoorbeeld animaties biedt zeker meerwaarde. Zeker als je het op de goede manier inzet. Animaties brengen je app tot leven, en bieden plezier en genot. Maar ook vanuit functioneel oogpunt biedt het meerwaarde. Met animaties kan je bepaalde handelingen van de gebruiker bevestigen of verduidelijken.
De snelheid waarmee de app reageert op handelingen of input van de gebruiker is ook belangrijk. Reageert je app traag of gaan animaties niet soepel, dan is het zeer waarschijnlijk dat je gebruikers afhaken. Dus let op: zet je animaties in op web- of hybride apps dan is de kans groot dat het schokt en niet soepel loopt. Hierdoor zijn gebruikers snel geneigd af te haken en voortaan de app links laten liggen.
Voor de meer complexe informatiestructuren is een consistente, duidelijke navigatie van groot belang. Hiervoor is het verstandig native design elementen te gebruiken. Native design elementen zijn gestandaardiseerde interface elementen die gemakkelijk inzetbaar zijn op de mobiele platforms. Native design elementen worden door gebruikers (en ontwikkelaars) omarmt. Het brengt consistentie aan tussen verschillende apps. Je wilt immers niet steeds op een andere manier leren navigeren. Zowel Android als Apple bieden standaarden en componenten aan op het gebied van design elementen.
Het laatste punt wat ik wil aanhalen, zijn de nieuwe technologieën. Neem bijvoorbeeld iBeacons; dit zijn kleine bluetooth devices die het mogelijk maken zeer nauwkeurig te bepalen waar de mobiele gebruiker zich bevindt. En dit biedt weer kansen om op het juiste moment, op de juiste plek, de juiste informatie aan te bieden aan je gebruikers. Dergelijke technologieën gaan we de komende jaren steeds meer zien, en zijn – anders dan op web en hybride apps – direct inzetbaar met native apps.
Concluderend: ik kan niet anders dan te zeggen: Ga voor native! Het biedt zoveel meer mogelijkheden. Wil je gave dingen maken en jouw gebruikers omver blazen met een fantastische ervaring? Native is the way to go!
Deze blogpost is geschreven door: Martin Kok, Tam Tam.