Na meer dan 10 jaar staakt Microsoft op 8 april 2014 de ondersteuning van besturingssysteem Windows XP en van het softwarepakket Office 2003. Dit betekent dat Microsoft geen updates, patches of fixes meer zal uitbrengen om beveiligingslekken te dichten.
Computers die nog met deze software erop draaien zullen dus snel onveiliger worden, ondanks de eventuele aanwezigheid van beveiligingssoftware. Beveiligingsexperts raden consumenten en zakelijke gebruikers dan ook met klem aan om afscheid te nemen van de ‘software-dinosaurussen’ en te kiezen voor een van de nieuwere versies van deze software.
Eddy Willems, beveiligingsexpert bij G Data, beantwoordt enkele vragen over deze gebeurtenis.
Wat voor consequenties heeft het om geen updates meer voor Windows XP te ontvangen?
“Als er na 8 april tot nog toe onbekende lekken worden gevonden in Windows XP en Office 2003, zullen deze niet meer worden gedicht. Dat betekent dat het systeem vanaf dat moment voor altijd toegankelijk is voor bepaalde malware. De experts van G Data verwachten dat er al zeer snel na 8 april gaten zullen worden gevonden en dat malware-schrijvers zich massaal op deze zwakheden zullen storten en dat er dus al heel snel heel veel malware zal zijn die ongehinderd deze systemen kan infecteren.”
Helpt een antivirus-oplossing dan niet meer?
“Kort door de bocht is het antwoord op deze vraag: niet voldoende. De meeste antivirus-leveranciers hebben aangegeven dat zij er voor zorgen dat hun oplossingen nog minimaal twee jaar compatibel blijven met Windows XP. Zelfs Microsoft zelf zal dit met Microsoft Security Essentials doen en virusupdates aan gebruikers leveren. Deze antivirus-producten zullen gedurende de periode van compatibiliteit wel blijven beschermen tegen malware die oudere beveiligingslekken aanvallen, maar de nieuwe lekken zijn veel lastiger te dichten met enkel virusupdates en dus zonder de ondersteunende patches van Microsoft. We kunnen Windows-pc’s vergelijken met een patiënt. Alleen Microsoft kan een wond in zijn huid met behulp van zijn eigen afweersysteem helen. Een antivirus-product kan hooguit een pleister op een wond plakken. Een pleister is nuttig, maar draagt niet bij aan de daadwerkelijke genezing. Het kan alleen wond beschermen zolang het genezingsproces nog niet is voltooid. Die genezing zal vanaf 8 april bij Windows XP dus niet meer plaatsvinden en dan is de patiënt voor altijd aangewezen op een tijdelijke pleister. Vandaar dat G Data alle gebruikers van Windows XP en Office 2003 oproept om over te stappen op een nieuwere versie van die software.”
Hoe zit het met G Data’s beveiligingsoplossingen en Windows XP?
“Om gebruikers in ieder geval zo goed mogelijk te beschermen tot zij zijn overgestapt naar Windows Vista, 7, 8 of 8.1, blijven alle huidige beveiligingsoplossingen van G Data compatibel met Windows XP. Ook de zakelijke oplossingen die in februari uitkomen (Versie 13) en de consumentenoplossingen die in april zullen worden gelanceerd (Generatie 2015) zullen nog compatibel zijn met Windows XP.”