In Chili hebben enkele studenten werktuigbouwkunde een oplossing ontwikkeld om de wereldwijde plaag van fietsdiefstallen efficiënt te kunnen bestrijden. De toepassing zorgt ervoor dat de fiets bij een diefstal zodanig beschadigd wordt dat het vervoermiddel niet langer gebruikt kan worden.
Op die manier hopen de ontwikkelaars Andrés Roi, Cristobal Babello en Juan José Monsalve, studenten aan de Universidad Adolfo Ibanez in Santiago, fietsers een afdoende bescherming te kunnen aanbieden en potentiële dieven te kunnen ontmoedigen. De fiets van de Chileense uitvinders kan op twintig seconden tijd worden vastgelegd en weer losgemaakt.
Fietsers moeten steeds grotere veiligheidsmaatregelen nemen om een diefstal van hun vervoermiddel te beletten. Een eenvoudig slot is vaak lang niet meer voldoende om dieven af te schrikken. “Geen enkele oplossing blijkt een waterdichte bescherming tegen diefstallen te bieden,” benadrukt Mathieu Dejean, redacteur bij de nieuwssite Slate.fr.
“Met het project Yerka menen de Chileense studenten echter een oplossing gevonden te hebben die diefstallen op een daadwerkelijk efficiënte manier kan bestrijden.” Roi, Babello en Monsalve hebben daarvoor een fietskader met scharnieren ontworpen, waardoor de fiets zelf aan een vast object, zoals een lantaarnpaal, kan worden bevestigd, zonder kettingen en sloten te moeten gebruiken.
“Door de ontwikkeling van de Chileense studenten wordt de fiets als het ware zelf zijn eigen slot,” geeft Mathieu Dejean nog aan. “Individuen die de Yerka-fiets toch willen stelen, worden door die toepassing verplicht om het frame te vernielen. Daardoor is het vervoermiddel niet langer te gebruiken en wordt de diefstal totaal zinloos.”
De ontwikkelaars hebben inmiddels een prototype van hun fiets gebouwd, maar hebben een aantal financiële partners aangesproken om een productie op grotere schaal op te starten. Gehoopt wordt dat een eerste voorraad over zes tot acht maanden op de markt zal kunnen worden gebracht.