Er is al eerder geschreven over het effect van het verbergen van de door gebruikers ingetypte zoekwoorden door Google. Google is hiermee in 2010 begonnen en de dit jaar op 23 september doorgevoerde update van het algoritme heeft bijzonder veel consequenties voor SEO. Er is namelijk niet meer terug te vinden waar bij organische search op gezocht is, m.a.w. in je analytics vind je niet meer terug met welke zoektermen men op je site is gekomen. Alleen de zoekwoorden waarop je met AdWords scoort krijg je van Google nog te zien.
Zoals in onderstaande grafiek, van de website van GigaOm te zien is, gaat het nu erg snel met de percentages “not provided”. Verwacht wordt dat voor het eind van dit jaar, 100% van zoekopdrachten via “dark search” gaat.
Google voert als reden voor deze update “privacy” aan. Vermoedelijk bedoelt Google hiermee dat ze hun eigen ‘privacy’ beter beschermen zodat andere zoekmachines hun technieken minder eenvoudig kunnen kopiëren/gebruiken. Voor de privacy van gebruikers van websites lijkt me de keuze in het al dan niet accepteren van cookies al afdoende geregeld.
Maar goed, iedereen die zich bezig houdt met Search Engine Optimizing, zal nu de wetten van Darwin moeten volgen. Alleen door zelf aan te passen aan de veranderde omstandigheden, creëer je bestaansrecht. In de SEO-wereld zijn het donkere tijden en geldt survival of the fittest. Want natuurlijk is het mogelijk om achter het zoekgedrag van bezoekers van je website te komen, je zult alleen creatief moeten zijn.
En laten we eerlijk zijn: de tijd dat we ons bezighielden met content creëren rond zoektermen, alleen om de zoektermen een bestaansrecht te geven op je site, zodat er traffic heen geleid zou worden, ligt ver achter ons. Google dwingt ons al lang richting relevantie van de content, zodat er relevantie komt op de door de (potentiële) bezoekers ingetypte zoektermen.
Google zal dit blijven waarderen, en je kunt dit dus gewoon blijven doen, ondanks dat je in analytics niet meer terugziet welke woorden belangrijk zijn. Goed nadenken over waarmee je gevonden wilt worden en hoe je dit online vertaalt in unieke content is minder hoge wiskunde dan de algoritmes van Google, maar zal wel gewaardeerd worden, zowel door Google als door degene die de zoekterm intypt.
Verder is het belangrijk gebruik te maken van reviews, van social media en kun je overwegen een AdWords account te nemen om toch enige grip op aantallen/percentages te houden bij de gekozen strategie.