09.10.2013
Search

Bescherm uw privacy voor zoekmachines: disconnect

By:

BlogSearch
bescherm-uw-privacy-voor-zoekmachines-di.jpg
bescherm-uw-privacy-voor-zoekmachines-di.jpg

Wanneer je iets post op een weblog, Facebook, Twitter of via andere sociale media begrijpt iedereen dat die informatie in het publieke domein komt, tenzij je je privacy goed hebt afgeschermd, maar ook dan komt er veel informatie openbaar beschikbaar.

Wat veel mensen zich niet realiseren is dat het geven van zoekopdrachten in de zoekmachines van Google, Bing en Yahoo, maar ook het zoeken in Facebook, LinkedIn, Twitter de betreffende exploitant van de dienst veel informatie kan verschaffen over iemands privé interesses, productbehoeftes, vakantiebestemmingen etc. En die informatie wordt door de zoekmachines met name gebruikt om de te tonen advertenties aan te passen aan de recentelijk getoonde zoekwoorden en desgewenst de gegevens te vermarkten aan derden. Om dit tegen te gaan is er nu een dienst: disconnect.me.

In Beta zijn nu plugin/extensie/appp beschikbaar voor Chrome en voor Firefox en deze werken voor de zoekmachines van Google, Bing en Yahoo en werkt als men de zoektermen ingeeft zowel in de omni-box als in de browser bar. Andere zoekmachines en diensten gaan volgen. Daarnaast zullen anti-tracking tools speciaal voor kinderen worden ontwikkeld. Er is nu al een iPad App Disconnect Kids.

De software was oorspronkelijk een idee en project van Brian Kennish, een oud-Google ingenieur, die de nieuwe organisatie disconnect.me heeft opgericht. Aan de technische realisatie werken ook oud tchnici mee van het spoionage bureau NSA, en die hebben natuurlijk verstand van zaken!

De methode van non-tracking is dat de zoekopdracht verloopt via de servers van disconnect, zodat het voor de zoekmachine lijkt alsof alle zoekopdrachten van dat IP adres en die ‘eigenaar’ komen. En verder zijn alle verbindingen encrypted zodat ze niet door externe bronnen kunnen worden ‘afgeluisterd’.

Tenslotte belooft Disconnect dat zij geen trefwoorden en gegevens van gebruikers opslaat en bewaart. En ook de IP adressen van waaruit men zoekt worden niet bewaard.

In principe beïnvloeden de Apps van Disconnect.me de inhoud van de zoekresultaten niet tenzij er (bijvoorbeeld voor kinderen) filters zijn aangezet. Wel moet het sneller gaan (27%) want de makers van de software beweren niet alleen dat de zoekmachines jouw zoekgedrag niet meer kunnen traceren, maar ook dat de verbindingen veiliger zijn (kunnen niet worden afgetapt omdat versleuteld), en sneller, omdat alles in de software is geoptimaliseerd op snelheid. En meer dan 2.000 tracking sites worden geblokt.

We hebben het zoeken in Google naar ‘DutchCowboys” daarvoor onderzocht mét en zónder het inschakkelen van Disconnect. Hier het resultaat:

Met Disconnect:

2013okt09-googlesearch-dutch-cowboys-met.jpg
2013okt09-googlesearch-dutch-cowboys-met.jpg

Zonder Disconnect:

2013okt09-googlesearch-dutch-cowboys-zon.jpg
2013okt09-googlesearch-dutch-cowboys-zon.jpg

En nu maar hopen dat de CTO van Disconnect, Patrick Jackson, een ex-NSA technicus, niet door de Amerikaanse spionage dienst bij Disconnect is geparachuteerd om er ook voor te zorgen dat deze software een backdoor heeft naar de NSA. Die kunnen toch niet vrolijk worden van het feit dat ze nu niet van iedereen meer kunnen nagaan wat ze hebben opgezocht op het internet!

Share this post